Dispozitivele de indreptare a dintilor care se fixeaza in spatele acestora si nu se vad ajung sa coste 5.000 de euro.
Daca nu va incanta ideea de a va pune un aparat dentar obisnuit pentru ca „se vede urat”, aparatele linguale „invizibile” (care se fixeaza in spatele dintilor) sunt o solutie mult mai atractiva, disponibila de putin timp si in Romania. Fata de aparatele clasice, care se vad destul de inestetic, noile dispozitive „invizibile” au un pret destul de piperat. In plus, sunt medici care se arata reticenti in recomandarea lor.
Dispozitivul se aplica „dintr-un singur foc”
Aparatele „invizibile” seamana cu cele care se aplica pe fata dintilor, insa tehnica folosita este diferita. Daca un aparat dentar clasic (vestibular) este in marea majoritate a cazurilor aplicat manual de doctor, bracket cu bracket (n.r. - mici dispozitive care se pun pe dinte), cel invizibil se aplica printr-o tehnica indirecta, care permite punerea aparatului „dintr-un singur foc”.
Pentru confortul pacientului, aparatul lingual se aplica in doua etape. „Prima data se pune partea inferioara, iar dupa trei-patru saptamani (dupa ce pacientul s-a obisnuit), cea superioara. Nu este o regula, se poate si invers”, explica Delia Tigoiu, medic specialist ortodont la Clinica Clarodent. Aici exista de foarte putina vreme cel mai nou aparat lingual de pe piata, cu bracketuri fabricate din aliaj de aur. Avantajul lui fata de aparatele clasice linguale este faptul ca fiecare dispozitiv este creat special pentru fiecare pacient, dupa un mulaj al danturii. Mulajul este trimis ulterior la un laborator din Germania, unde se fabrica aparatul.
„Din punct de vedere estetic, aparatele linguale sunt nemaipomenite pentru pacienti. Metoda este relativ noua pentru a ne pronunta. Din cauza distantei foarte mici intre bracketuri, se aplica o forta mult mai mare si aparatul este mai greu controlabil”, apreciaza medicul stomatolog Bogdan Bader.
Costuri
Intre 800 si 5.000 euro un aparat dentar
In Romania, cele mai folosite aparate dentare sunt cele aplicabile pe fata dintilor, fixe sau mobile. Pana la varsta de 12 ani, specialistii recomanda aparatele mobile (care se scot zilnic). Dupa aceasta varsta, se indica aparatele fixe, care pot indrepta dantura in aproximativ doi ani. Aparatele fixe cu bracket metalic costa de la 800 la 1.000 de euro, iar unul cu bracketuri de ceramica (mai putin vizibil) cu aproximativ 400 de euro mai mult. La acest cost se mai adauga pretul controalelor periodice. Un aparat „invizibil” (lingual) ajunge si la 5.000 de euro.