APADOR-CH: senatorii n-au vrut adevărul despre "zborurile CIA"

APADOR-CH: senatorii n-au vrut adevărul despre "zborurile CIA"

Organizaţia susţine că autorităţile nu au intenţionat nicio clipă să afle dacă deţinuţi de la Guantanamo au fost torturaţi de ofiţeri americani în România.

Comisia senatorială de anchetă nu a intenţionat nicio clipă să afle dacă ofiţeri ai serviciilor secrete americane au torturat, cu adevărat, deţinuţi de la Guantanamo pe teritoriul României - aşa cum a arătat elveţianul Dick Marty, în raportul prezentat Parlamentului European în vara anului trecut. Aşa susţin reprezentanţii Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului în România-Comitetul Helsinki (APADOR-CH), care reînvie scandalul „zborurilor CIA“.

Concret, reprezentanţii APADORCH le cer magistraţilor Tribunalului Bucureşti să oblige Senatul, Ministerul Transporturilor, Romatsa, Autoritatea Aeronautică Civilă, dar şi preşedinţia să le furnizeze o serie de informaţii legate de existenţa unor acorduri „neoficiale“ între România şi SUA, dar şi de unele aeronave care ar fi aterizat sau decolat pe aeroporturile româneşti, în perioada 2002-2005. Motivul: autorităţile au refuzat să le comunice reprezentanţilor asociaţiei toate aceste date, considerate de interes public.   Mai mult, directorul executiv al asociaţiei, Diana Hatneanu, a precizat pentru EVZ că, din punctul său de vedere, prin modul în care a făcut ancheta pe tema zborurilor CIA, comisia senatorială condusă de Norica Nicolai nu a dorit să afle adevărul, ci doar să demonteze acuzaţiile lui Dick Marty.   Au investigat doar afirmaţiile

Iniţial, APADOR-CH a cerut Romatsa, Ministerului Transporturilor şi Autorităţii Aeronautice Civile să-i comunice câte zboruri cu anumite indicative au aterizat pe teritoriul României în perioada 1 ianuarie 2002-31 decembrie 2005.

Mai mult, pentru fiecare dintre aceste zboruri asociaţia a cerut următoarele detalii: traseul (locul de plecare, locurile pentru escale, locul de destinaţie), aeroporturile din România unde au aterizat, data aterizării şi data decolării, scopul zborurilor, iar dacă aeronavele au avut pasageri la bord, numărul acestora la aterizare şi la decolare.

În aceeaşi solicitare, APADOR-CH mai pretindea autorităţilor să precizeze câte aeronave ale companiilor Centurion Aviation, Jeppesen şi Jeppesen Sanderson au aterizat ori au decolat de pe teritoriul României, în aceeaşi perioadă.   După ce un timp şi-au pasat solicitarea APADOR-CH, cele trei instituţii au răspuns la unison: informaţiile nu sunt de interes public.

Referiri legate de companiile americane despre care asociaţia a cerut date se fac însă în raportul comisiei senatoriale de anchetă, publicat în Monitorul Oficial din 7 mai anul acesta. Aşadar, reprezentanţii APADOR-CH şi-au îndreptat cererile către Senat, instituţie care s-a hotărât să ofere un răspuns abia după ce asociaţia a acţionat-o în judecată.

„Comisia de anchetă a verificat afirmaţiile cu privire la existenţa unor centre de detenţie ale CIA sau a unor zboruri ale avioanelor închiriate de CIA pe teritoriul României. Întrucât mandatul său a fost strict limitat la problematica enunţată (adică declaraţiile lui Marty), comisia nu a solicitat date privind scopul efectuării zborurilor cu indicativele menţionate (...), nu a desfăşurat investigaţii şi nu deţine niciun fel de informaţii în acest sens“, arăta Nicolae Văcăroiu - la acea dată încă preşedinte al Senatului - în documentul trimis APADOR-CH.

Nici administraţia prezidenţială nu a scăpat de proces.

Acesteia, asociaţia îi cere să spună conţinutul „înţelegerilor“ care au stat la baza acordului prin care militarii americani au ocupat bazele de la Constanţa, cât şi precizări legate de existenţa vreunei forme de „înţelegere“ prin care autorităţilor americane să le fie puse la dispoziţie zone ori facilităţi pe teritoriul ţării noastre, asupra cărora partea română să nu poată exercita niciun control.

POZIŢIE Nicolai: acţiunea APADOR este tendenţioasă

Preşedinta Comisiei senatoriale de anchetă, Norica Nicolai, s-a arătat destul de nemulţumită de acţiunea APADORCH vizavi de zborurile CIA, pe care a catalogat-o tendenţioasă. „Este absolut tendenţioasă acţiunea APADOR-CH. Dacă doresc să facă o anchetă paralelă, nu au decât. Afirmaţiile pe care ei le fac sunt absolut calomnioase. Nici Senatul, nici Administraţia Prezidenţială nu au interes să ascundă ceva opiniei publice“, ne-a declarat senatorul.

Nicolae Văcăroiu, fost preşedinte al Senatului: " Comisia nu a solicitat date privind scopul efectuării zborurilor cu indicativele menţionate (...), nu a desfăşurat investigaţii şi nu deţine niciun fel de informaţii în acest sens. " 

Ne puteți urmări și pe Google News