APADOR-CH: Adesea dreptatea este câștigată la CEDO, dar în țară nu se schimbă nimic

APADOR-CH: Adesea dreptatea este câștigată la CEDO, dar în țară nu se schimbă nimic

În plan legislativ, România a traversat o perioadă prolifică în legi și ordonanțe ce vizau reglementarea comunicațiilor electronice, prin supravegherea în masă a cetățenilor de către serviciile de informații – supranumitele legi Big Brother – prin încălcarea dreptului la viață privată, se arată în raportul pe anul trecut al Asociației pentru Apărarea Drepturilor Omului în România

„În România anului 2014 se mai înregistrează încă suficiente cazuri de abuzuri ale forțelor de ordine asupra cetățenilor, în ciuda faptului că acestea sunt adesea dezvăluite în media sau reclamate autorităților. Una din cauzele pentru care situația persistă este și lipsa unor verdicte sau măsuri de pedepsire a vinovaților în plan intern. Anchetele și procesele trenează cu anii sau nu sunt duse până la capăt, ceea ce generează impresia că agenții de poliție care greșesc sunt protejați de sistem, sunt retrași din posturile în care au lucrat cu publicul sau sunt cel mult excluși din poliție. Adesea dreptatea este câștigată la CEDO, dar în țară nu se schimbă nimic”, se arată în raportul agenției.

APADOR-CH a continuat și în 2014 programul de susținere a unor litigii strategice în fața CEDO pe tema condițiilor din închisori. În același timp România a continuat să fie condamnată de instanța europeană pentru condițiile proaste de detenție. 

Tot anul trecut, APADOR-CH a câștigat la CEDO următoarele cazuri: Cauza Roşiianu – România condamnată la CEDO pentru că primarul din Baia Mare a refuzat să-i ofere unui ziarist informații publice - Ioan Romeo Roșiianu, un ziarist din Baia Mare, a câștigat de la CEDO ceea ce fostul primar din localitatea sa i-a refuzat sistematic din 2005. România a fost condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în iunie 2014, să-i plătească 4000 de euro despăgubiri ziaristului, pentru că fostul primar al orașului Baia Mare a refuzat să-i furnizeze informații de interes public cu care să-și facă meseria, deși justiția națională i-a dat câștig de cauză. Cazul a fost susținut de avocata Diana Hatneanu și sprijinit de APADOR-CH, ca unul strategic pentru România.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cazul Stoica – CEDO a decis redeschiderea dosarului Mineriadei în România - Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului a decis în cauza Mocanu și alții împotriva României, constatând încălcarea de către România a articolelor 2, 3 și 6, după ce reclamanții Anca Mocanu, Marin Stoica și Asociația 21 Decembrie 1989 s-au plâns de ineficiența cercetărilor interne cu privire la evenimentele din 13-15 iunie 1990. Cetățeanul român Marin Stoica, astăzi în vârstă de 65 de ani, a fost bătut și băgat în comă în ziua de 13 iunie 1990, în sediul TVR. Omul se îndrepta spre serviciu când a fost luat de pe stradă, privat de libertate mai multe ore și bătut crunt. S-a trezit a doua zi la spital, unde cineva l-a sfătuit să dispară ca să nu fie arestat alături de alți protestatari. De frică a fugit atunci și nu a mai ieșit trei luni de zile din casă. Frica nu l-a părăsit, însă, nici ulterior, ba chiar bătaia a avut asupra psihicului său efecte devastatoare, așa încât omul a depus plângere penală abia zece ani mai târziu, în 2001, când în sfârșit cercetările în acest dosar au început să avanseze. Cazul Stoica a fost reprezentat la CEDO de avocatul Diana Hatneanu, sprijinit de APADOR-CH.

Cauza Flămânzeanu - Încă un român bătut de poliție își câștigă dreptatea la CEDO, în țară poliția bate în continuare - Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunţat la 4 noiembrie în cauza Flămânzeanu c. României (12717/09) şi a condamnat statul român pentru încălcarea dreptului de a nu fi supus unui tratament inuman si degradant. Reclamantul a fost susţinut în demersurile sale de APADOR-CH, prin avocata Nicoleta Popescu.