Este apa de la robinet un pericol pentru sănătatea noastră? Ce este adevăr şi ce este mit?
Cu toţii credem că apa de la robinet nu ar fi bună de băut. Aşa că preferăm să cumpărăm una îmbuteliată, crezând că este mai sigură, dar, şi aceasta poate conţine substanţe nocive.
Pentru a nu va lasă păcăliţi, cel mai bine este să citiţi eticheta sticlei, deoarece sloganurile pot lua ochii oricui.
,,Eticheta ne spune exact care sunt substanţele pe care le conţine apa. În funcţie de etichetă, de indicaţiile medicului sau de problemele de sănătate ale fiecăruia trebuie ales felul apei, astfel încât să corespundă nevoilor noastre”, a afirmat Radu Albulescu, biochimist cercetător ştiinţific de gradul 1 la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Chimico-Farmaceutică, din Bucureşti.
,,Dacă o persoană consumă pentru o perioada mai lungă de timp substante care au un nivel ridicat de nitraţi sau de reziduu sec poate avea senzaţia de greaţă, de sufocare sau de ameţeală. În timp, pot să apară avitaminozele (deficit de vitamine în organism) sau să se formeze nitrozaminele (compuşi azotaţi), care cresc incidenţa cancerului”, a spus Radu Albulescu.
În teorie, cea de la robinet ar fi bună de băut, însă există foarte multe cazuri în care aceasta se infectează din cauza conductelor vechi şi ruginite sau a filtrelor neschimbate.
Radu Albulescu explică: ,,Conform legislaţiei, apa pe care o avem de la robinet respectă regulile impuse, astfel încât substanţele dăunătoare să fie sub limită”.
Pentru a bea în sigură trebuie să urmaţi nişte reguli foarte simple. Nu cumpăraţi dacă condiţiile de păstrare din magazine sunt proaste. Verificaţi apa de la robinet lăsând-o într-o sticlă transparentă pentru două zile şi urmăriţi depunerile. Pentru gătit folosiţi apă rece de la robinet, nu caldă. Nu cumpăraţi apă dacă nu are termenul de valabilitate înscris pe ambalaj sau dacă pe sticlă apar alte înscrisuri.