Petrom este acuzat că a poluat apa dintr-o localitate timişeană. De câteva zile, la robinetele oamenilor curge un nămol rău mirositor. Oamenii sunt disperaţi: îşi primesc apa o dată la două-trei zile, dintr-o cisternă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Banat.
Se întâmplă arpoape de graniţa cu Ungaria, în satul Pordeanu, comuna Beba Veche. De două ori pe săptămână, pompierii militari intră în sat cu cisternele de apă. Pentru animale, transportă apă din cel mai apropiat oraş, Sânnicolau Mare. O altă cisternă, sterilizată şi verificată de Direcţia de Sănătate Publică Timiş, pleacă săptămânal din Timişoara la Pordeanu, cu apă potabilă.
"Ca urmare a faptului că apa din localitate a fost infestată cu substanţe de natură petrolieră, devenind astfel nepotabilă, ISU Banat transportă, de două ori pe săptămână apă pentru consumul oamenilor şi animalelor acdestora, în localitatea Pordeanu", a declarat Mihai Benga, şeful ISU Banat.
Deja de mai bine de o săptămână au loc transporturile. Acestea au început după ce primarul comunei s-a prezentat la ISU Banat cu o mostră de apă. "În sticlă se vedea clar că apa e plină de reziduuri petroliere", a continuat Benga. O mostră de apă cu nămol a lămurit lucrurile
Comunitatea din Pordeanu acuză Petrom de exploatări neraţionale în zonă. "Se pare că în urma unor lucrări de foraj a fost penetrată pânza freatică şi a intrat petrol în apa de băut cu care este alimentat satul", spune şeful ISU Banat. Primarul comunei de care aparţine satul este mai tranşant. "Petrom face exploatări neraţionale în zonă. La noi sunt foarte multe schele de petrol.
Problema este că, după ani şi ani de exploatare, nu se mai poate scoate aşa de uşor ţiţeiul, care este tot mai puţin, iar ei au început să facă un fel de injecţii în sol. Apoi ne-am trezit cu problema aceasta", a declarat Ioan Bohancanu, primarul din Beba Veche.
Potrivit acestuia, primele infestări ale apei au avut loc anul trecut. Oamenii le-au pus pe seama inundaţiilor şi au aşteptat să treacă, ceea ce s-a şi întâmplat, însă a fost ceva temporar. "Însă în ultimele zile apa a devenit ca noroiul şi urât mirositoare", mai spune edilul. Tot satul Pordeanu este racordat la propria reţea de apă, care se alimentează dintr-un foraj la 256 de metri adâncime, realizat de edili în anul 1978. Trei ipoteze dar încă niciun răspuns
Fără să ia încă nicio măsură, reprezentanţii Gărzii de Mediu Timiş au realizat primele investigaţii la faţa locului. Prim-comisarul Marian Eperieş a declarat că a cerut ajutorul Apelor Române, pentru analiza apei din reţeaua de la Pordeanu.
"Specialiştii lor au prelevat probe şi le-au analizat în laborator, urmând ca la finalizarea lor să ne informeze cu privire la rezultate. Din primele estimări la pordeanu ar putea fi trei probleme. Ori exploatarea e prae veche, ori a fost suprasolicitată şi sursa de apă nu a reuşit săs e refacă, ori pânza freatică a fost penetrată şi sunt infiltraţii de la activitatea de exploatare petrolieră din zonă", a declarat Eperieş.
Potrivit reprezentanţilor de la Ape, nu s-au descoperit urme de petrol în apă, ci de nisip. "Probabil că pompa foprajului nu mai face faţă sau că filtrele nu mai sunt bune.
O altă variantă ar fi ca exploatatorul de petrol din zonă să injecteze în sol apă reziduală, ceea ce ar fi foarte grav, dar nu avem semnale în acest sens", a declarat Ionel Vlaicu de la Administraţia Bazinală a Apelor Banat.
Reprezentanţii Petrom nu au putut fi contactaţi până la această oră.