Apa Mării Negre și plajele litoralului românesc respectă, în cea mai mare măsură standardele de calitate din Uniunea Europeană. Sunt concluziile unui studiu realizat Agenția Europeană de Mediu (AEM). Pe de altă parte, percepția turiștilor este cu totul diferită, mulți reclamând starea jalnică a plajelor, raportat la costurile pachetelor turistice. Din acest motiv preferă vacanțele în Bulgaria sau, mai departe, în Grecia și Turcia.
Unul dintre motivele invocate de turiștii care evită să-și petreacă vacanțele în stațiunile de peLitoralul românesc este legat de lipsa de curățenie și aspectul plajelor din stațiuni. Raportat la costurile pipărate ale pachetelor turistice, aceștia preferă să-și petreacă vacanțele, de ani buni, în Bulgaria vecină sau în Grecia ori Turcia. Sunt țări mult mai primitoare și mult mai bine organizate din punct de vedere al ofertelor în materie de turism.
Statisticile de pe hârtie îi contrazic, însă, pe criticii condițiilor oferite Litoralul românesc, cel puțin în ceea ce privește calitatea apelor de scăldat. Conform unui studiu realizat de Agenția Europeană de Mediu (AEM) arată că peste 90% dintre zonele de scăldat de pe teritoriul României respectă standardele de calitate ale Uniunii Europene.
Analiza experților europeni de mediu arată că 92% din apele analizate sunt de o calitate ridicată sau bună. Iar mare parte a acestei analize vizează litoralul românesc al Mării Negre, unde sunt înregistrați cei mai mulți amatori de scăldat.
Apa Mării Negre este bună pentru scăldat
De altfel, apa din Marea Neagră este monitorizată cu mult mai multă atenție decât apele interioare din cauza influențelor externe. Fiind o mare relativ deschisă, apele sunt mai sensibile la agenți de poluare aduși de ploile abundente sau de secetă. De menționat că nivelul de calitate a apei a crescut semnificativ, de la 84%, în urmă cu un an, la 92% în prezent, conform studiului, conform Profit.ro.
Potrivit raportului, 88,9% dintre locurile de scăldat de coastă din statele UE au fost clasificate având o calitate excelentă în 2022, în comparație cu 79,3% dintre locurile interioare. Peste 95% dintre zonele pentru scăldat din Cipru, Austria, Grecia și Croația îndeplineau standardul de calitate „excelentă”. Conform cercetării, în România, Malta, Bulgaria, Slovenia și Luxemburg, toate apele pentru scăldat monitorizate au îndeplinit cel puțin standardul minim de calitate suficientă.
La nivel european, specialiștii Agenției Europene de Mediu au analizat aproximativ 22.000 de ape pentru scăldat, dintre care două treimi în zone de coastă. Printre indicatorii monitorizați sunt cantitatea de bacterii de tipul E.coli și enterococci intestinali, care pot provoca grave tulburări de stomac și numeroase afecțiuni gastrice.