AOMR susține importanța amendării proiectului de lege 5G

Asociația Operatorilor Mobili din România – AOMR semnalează într-o luare de poziție recentă că proiectul de lege în baza cărora ar urma să se dezvolte rețelele 5G în România prezintă mai multe elemente de risc pentru operatorii telecom.

Conform AOMR ”proiectul de lege, în forma actuală, blochează dezvoltarea rețelelor de comunicații fixe și mobile din România, punând totodată în pericol reziliența rețelelor de comunicatii si dezvoltarea serviciilor 5G în România”, asociația operatorilor aducând în atenție și că „întregul proiect de lege se centrează pe identificarea producătorilor de echipamente eligibili, în loc să fie centrat pe adresarea și identificarea riscurilor de securitate independent de producătorul echipamentelor, abordare susținută de altfel la nivelul UE”.

Se afirmă, de asemenea, că este prevăzută o procedură de autorizare bazată pe criterii non-tehnice, ”foarte largi și ambigue” care ia în calcul măsurile strategice prevăzute în setul de instrumente UE pentru securitatea rețelelor 5G dezvoltat de Comisia Europeană.

Totodată, în poziția AOMR se subliniază că este dificil de realizat o estimare corectă a costurilor care ar putea fi generate, existând riscul ca ele ”să afecteze semnificativ planurile de afaceri și planificarea bugetelor în perioada următoare”.

Se consideră astfel că este necesară reevaluarea proiectului, prin raportarea sa la toate măsurile propuse în Setul de Instrumente EU 5G și adoptarea unor măsuri prin care ”să se urmărească dezideratul exprimat în Recomandarea (UE) 2019/534 privind asigurarea unei abordări comune a UE în domeniul securității cibernetice a rețelelor 5G, sprijinind coerența la nivelul întregii piețe comune prin politici ale UE și prin coordonare la nivelul întregii UE”.

AOMR a cerut astfel o întâlnire de urgență cu autoritățile pentru a lămuri problemele identificate din proiectul de lege, înainte ca acesta să fie aprobat.