AOAR: Leul e supraevaluat. Cursul de echilibru este de 4,7 - 4,8 lei/euro

Cursul de schimb din această perioadă, de circa 4,1 lei/euro, este unul financiar, şi nu economic, care nu reflectă situaţia reală din economie, susţin reprezentanţii Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Ei spun că, potrivit unui studiu publicat de Economist Intelligence Unit (EIU), cursul ar trebui să fie de 4,7-4,8 lei/euro.

"Un studiu al EIU semnala, la începutul acestui an, că leul este supraevaluat cu 13,3%, iar de la începutul anului până în prezent, moneda naţională s-a întărit în continuare, astfel încât estimăm că supraevaluarea a ajuns probabil la 16%.

Extrapolând datele din studiul EIU, cursul normal trebuie să fie de 4,7-4,8 lei/euro", a explicat Florin Pogonaru, preşedintele AOAR, astăzi, la o conferinţă de presă.

El spune că aceasta este doar o abordare a problematicii cursului valutar şi lansează implicit o provocare la adresa Băncii Naţionale a României (BNR). "Lansăm studiul pe piaţă şi aşteptăm de la cei care lasă cursul să aducă argumente de ce cursul valutar nu este acolo (la nivelul de 4,7-4,8 lei/euro – n.r.)", a declarat şeful AOAR.

La rândul său, Constantin Savu, vicepreşedinte AOAR şi director general al Uzinsider Bucureşti, avertizează că nivelul actual al cursului valutar sărăceşte atât exportatorii, cât şi producătorii din România.

El spune că, dacă leul s-ar fi depreciat anul trecut, nu ar fi fost necesare reducerile salariale în sectorul bugetar şi ar fi fost evitate protestele stradale.