Pensia minimă va înregistra o creștere începând cu data de 1 septembrie 2020.
Chiar dacă procentul privind creșterea pensiei minime nu a fost încă anunțat oficial, acesta va fi de 10% sau de maximum 14%, potrivit surselor Antenei 3.
Pensia minimă o vor încasa și cei care nu au cotizat deloc la bugetul de stat, la fondul de pensii. Aceasta este fapt o indemnizație socială, care în prezent se ridică la 704 lei pe lună.
Așadar dacă începând cu 1 septembrie, creșterea va fi de 10 procente, înseamnă că cei care benefiază de acest ajutor vor încasa în plus încă aproximativ 70 de lei
În cazul în care punctul de pensie va crește cu 14 procente, așa cum și-ar dori Guvernul, conform ultimelor date, atunci pensia minimă va ajunge la 802,5 lei, ceea ce reprezintă o creștere deloc de neglijat, în contextul dat, de aproximativ 100 de lei, mai anunță sursa citată.
Orban: „Ne dorim să creștem pensiile”
Premierul Ludovic Orban, a afirmat, luni, că majorarea pensiilor se va face pe baza unor analize serioase.
„Obiectivul guvernului pe care îl conduc este să majoreze pensiile, dar această majorare se va face pe baza unor analize extrem de serioase. În primul rând este vorba de raportul privind starea economiei și a bugetului, raportul la șase luni, care trebuie prezentat de Ministerul Finanțelor în conformitate cu legea responsabilității fiscal-bugetare.
De asemenea, al doilea element de analiză îl reprezintă prognozele pe care le vor face pe de o parte Comisia de Prognoză, care e în subordinea guvernului, pe de altă parte prognozele privind evoluția economiei, care sunt formulate de instituții internaționale, prognoze legate de evoluția economiei, mai ales în statele Uniunii Europene, pentru că România este foarte legată de evoluția economiei din statele Uniunii Europene cu care avem aproape 80% din volumul schimburilor comerciale.
În funcție de aceste evoluții vom stabili care este procentul cu care vom face majorarea, nimeni nu poate să vă spună acest procent. Sigur, ministrul finanțelor când a evocat posibilitatea unei majorări cu 10% a făcut-o pe baza unor date intermediare. Când vom avea toate aceste informații vom lua decizia și o vom comunica public. Cert este că ne dorim să creștem pensiile, dar această creștere a pensiilor să poată să fie susținută, nu numai în anul ăsta, ci și în anul următor și peste doi ani, și peste trei ani, și peste patru ani, a spus Ludovic Orban.
„Cu siguranță, în măsura în care se majorează punctul de pensie, în funcție de majorarea punctului de pensie dorim și pentru pensiile minime, așa numitele pensii sociale, care sunt, să existe același procent de creștere a pensiei minime egal cu procentul cu care va crește punctul de pensie”, a adăugat Orban.