Ministrul Afacerilor Externe a anunțat că Rusia este responsabilă de crimele război comise în timpul ocupației sale în Ucraina și că trebuie trași la răspundere toți cei care au comis astfel de fapte. Bogdan Aurescu a mai anunțat că România susține aderarea la UE a Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis, luni, 11 aprilie, că România susține Curtea Penală Internaţională, dar și investigarea imediată a crimelor de război și împotriva umanităţii, comise de armata rusă în teritoriile ocupate din Ucraina.
„Ziua a început cu o întâlnire cu Procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI) și este foarte important să exprim susţinerea deplină a României pentru CPI şi pentru investigarea imediată de către procurorul Curţii a crimelor de război, crimelor împotriva umanităţii, comise în teritoriile ocupate de Rusia pe durata agresiunii.
Din moment ce acele crime au fost comise pe acele teritorii în timpul ocupaţiei Rusiei, din perspectiva dreptului internaţional responsabilitatea aparţine Rusiei. Dar şi toate persoanele fizice care au comis astfel de crime trebuie anchetate şi puse sub urmărire penală", a afirmat şeful diplomaţiei române, înainte de reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe/CAE, care se desfăşoară la Luxemburg.
Susținere pentru aderarea la UE
Bogdan Aurescu a mai anunțat că susține, în numele României, apelul Procurorului pentru mai multe resurse în materie de contribuţii financiare voluntare şi personal detaşat în vederea desfășurării anchetei.
În plus, România este "un susţinător ferm al aderării" la UE a Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei. "Vom acorda asistenţă pentru ca acest proces să fie cât mai lin cu putinţă", a subliniat el.
România aprobă noile sancțiuni
Ministrul de Externe a salutat noul pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, cel de-al cincilea, şi a afirmat că va exprima "disponibilitatea României de a continua dialogul cu privire la adoptarea de noi sancţiuni, pentru a creşte presiunea asupra autorităţilor ruse". Masacrul de la Bucha a determinat Uniunea Europeană să impună un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, de data aceasta fiind vorba despre măsuri mult mai dure în ceea ce privește economia.
Este interzis importul de cărbune, chimicale, lemne și alte produse. Această interdicție nu intră în vigoare imediat, ci va fi aplicată începând cu a doua săptămână a lunii august. Nu se mai pot semna însă contracte noi pentru furnizarea acestor mărfuri. Contractele existente deja vor fi reziliare oficial în luna august, ceea ce înseamnă că Rusia va continua să primească bani pe exporturile de cărbune până la acel moment, relatează Reuters.
O altă interdicție este cu privire la vizează intrarea vaselor sau camioanelor rusești pe teritoriul european. Pachet de sancțiuni vizează și patru bănci din Rusia, inclusiv VTB. Tranzacțiiile acestora vor fi sistate și interzise.
Sancțiunile UE pentru Rusia nu se opresc aici, exporturile de combustibil pentru avioane, semiconductori, electronice, software și echipamente de transport sau utilaje au fost și ele blocate.