Emmanuel Macron, președintele Franței, a anunțat luni seară prelungirea măsurilor restrictive cu încă o lună. În Franța, carantina a fost instituită din 17 martie.
Anunțul a fost făcut printr-o intervenție televizată în fața națiunii:
„Simtim cu totii teamă, luptam cu un virus de temut, imprevizibil. E greu sa traiesti aceasta perioada acasa. Exista riscuri pentru familii pe care le cunoastem. Datorita eforturilor am inregistrat o scădere ușoară a cazurilor COVID.
Personalul sanitar, medicii infirmierii pompierii, ambulanta au luptat in prima linie.
Și cei care fac livrari, cei din serviciile publice, politistii au luptat cu totii si au permis vietii sa continue. Fiecare dintre dvs, cei din a treia linie, ati dat dovada de civism.
De cateva zile scade numarul persoanele care intra la reanimare si creste speranta. Eram pregatiti pentru aceasta criza? Nu, dar i-am facut fata!
Ca tuturor ne au lipsit si noua halatele dezinfectantele mastile. Intreaga lume se confrunta cu dificultati Ne-am mobilizat si companiile au redeschis linii, in trei saptamani am multiplicat de 5 ori productia de masti, s-au fabricat 10 aparate de ventilat. Vom face fata.
Am constatat ca sunt proceduri inutile, ca sunt slabiciuni.
In aceste ultime saptamani am constatat adevarate succese: dublarea liniilor de reanimare, transferarea pacientilor in strainatate. S-a introdus invatamantul la distanta.
Pe 11 mai vom putea schimba lucrurile daca respectam masurile si daca propagarea virusului va inceta.
In cele 4 saptamani care urmeaza regulile Guvernului trebuie respectate in continuare.
S-a decis ca in anumite zone sa se dea stingerea dupa o anumita ora, trebuie sa continuam sa aplicam regulile de distantare sociala si de igiena - spalatul de maini.
Anumite activitati sunt interzise pentru ca nu sunt compatibile cu regulile sanitare.
Pe 11 mai vom putea incepe o noua etapa, acest lucru se va face progresiv.
Din 11 mai vom redeschide progresiv cresele, colegiile, scolile, liceele. Totusi, studentii nu vor incepe cursurile inainte de inceperea verii.
Pe 11 mai va trebui sa permitem intoarcerea la lucru in anumite sectoare, dar cu respectarea normelor sanitare.
Institutiile culturale vor ramane inchise, marile festivaluri nu vor putea avea loc cel putin pana in iulie”, a declarat Emmanuel Macron, luni, într-o intervenție televizată în care a anunțat prelungirea stării de urgență în Franța.
Franța se apropie de 15.000 de decese înregistrate de la începutul pandemiei de coronavirus cu un număr total de 14.967 de morți, inclusiv 574 de decese în ultimele 24 de ore. „Bilanțul internărilor la terapie intensivă” este pentru „a cincea zi consecutiv negativ”, a anunțat luni Direcția Generală a Sănătății, potrivit AFP.
Luni seară, Franța înregistra 136.779 de cazuri confirmate cu COVID-19, cu 4.188 de cazuri doar în ultimele 24 de ore. Dintre cei confirmați, 27.718 s-au vindecat de la începutul pandemiei de coronavirus, scrie Realitatea Plus.
Starea de urgență în Franța a fost instituită în 17 martie. La aproape o săptămână, pe 22 martie, Franţa raporta 7.240 de persoane spitalizate şi 674 de decese din cauza infectării cu COVID-19.