Tumorile cancerigene vor putea fi eliminate printr-un vaccin, rezultatele obținute de medici până în momentul de față oferind speranțe bolnavilor de cancer.
Un nou ''vaccin'' promiţător ce a vindecat în proporţie de 97% tumorile în cazul şoarecilor ar putea fi curând testat şi pe oameni. Însă sunt necesare mai multe cercetări înainte ca medicamentul să fie prescris pacienţilor bolnavi de cancer.
Cercetătorii din cadrul Universităţii Standford vor testa noul produs pe 35 de persoane cu limfom până la sfârşitul acestui an.
Conform Live Science, acest tratament stimulează sistemul imunitar să atace celulele canceroase. În cadrul studiilor realizate pe şoareci cu diferite tumori, inclusiv limfom, tratamentul a eliminat tumorile canceroase în proporţie de 87% în cazul a 90 de şoareci, chiar şi atunci când tumorile au dezvoltat metastaze.
Dr. Alice Police din cadrul Northwell Health Cancer Institute, SUA, ce nu a fost implicată în studiu, susţine că veştile testelor clinice pe oameni sunt ''uimitoare''. Însă există posibilităţi destul de mari ca rezultatele observate pe şoareci să nu poată fi aplicate pe oameni, anunță și descoperă.ro.
Noul tratament nu este exact un vaccin, termen utilizat în general pentru substanţe care furnizează o imunitate pe termen lung împotriva unei boli. Tratamentul conţine doi agenţi ce stimulează celulele T pentru a ataca tumorile. În general, celulele T ale corpului detectează şi atacă tumorile, dar când cancerul se răspândeşte, activitatea acestor celule este suprimată. Astfel că noul tratament funcţionează prin reactivarea celulelor T. În cadrul testelor pe animale, prin injectarea tratamentului într-o singură tumoră, au putut fi eliminate şi metastazele din alt regiuni ale corpului.