Starea de urgenţă este o stare specială de prevenire a extinderii epidemiei, nu o stare de panică şi de descurajare, a spus Patriarhul Daniel, luni seara, la Catedrala Patriarhală, la finalul slujbei Vecerniei.
„Astăzi, după ce a fost decretată starea de urgenţă de către preşedintele României, doresc să adresez un cuvânt de încurajare şi de speranţă. Starea de urgenţă este o stare specială de prevenire a extinderii epidemiei, nu o stare de panică şi de descurajare. Biserica Ortodoxă Română se adaptează treptat şi responsabil în funcţie de evoluţia situaţiei provocate de epidemie, aşa cum o fac toate instituţiile importante din ţară, respectând şi promovând în spaţiul public recomandările autorităţilor de stat", a spus Patriarhul.
Apoi, Patriarhul Daniel le-a cerut credincioșilor să aibă încredere în autorități și să respecte măsurile instituite de acestea.
„Biserica Ortodoxă Română cheamă pe toţi slujitorii sfintelor altare şi pe toţi credincioşii ei să cultive pacea sufletului prin rugăciune şi comuniune cu semenii prin fapte bune, evitând totodată panica. Să arătăm iubire şi solidaritate faţă de oamenii vârstnici, faţă de cei aflaţi în izolare sau carantină, precum şi grijă deosebită pentru sănătatea celor din jurul nostru. Să arătăm multă preţuire faţă de medicii din spitale care apără şi cultivă sănătatea trupului, dar şi faţă de preoţii din biserici, care apără şi cultivă sănătatea sufletului.
Să avem deplină încredere în puterea rugăciunii, ştiind că 'Dumnezeu toate le lucrează spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu' (Romani 8, 28). Pacea sufletului, bunătatea inimii, comuniunea în rugăciune şi cooperarea în fapte bune pot face minuni, transformând teama în curaj şi speranţă. Aşadar, rugăciunea şi fapta bună sunt izvor de putere spirituală pentru a învinge încercările la care suntem supuşi, dar şi pentru a înainta duhovniceşte spre sărbătoarea Sfintelor Paşti", a conchis Patriarhul Daniel.