Anunțul serii! Ce garanţie trebuie să depună România pentru a accesa 5 miliarde de euro

MINISTRUL DE FINANTE, FLORIN CITU

România va contribui la planul european de recuperare economică cu garanții de 393 milioane de euro. Trebuie pus în aplicare fără condiționalități inutile, a delcarat Florin Cîţu.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat că "România va depune o garanţie de 393 de milioane de euro pentru Programul SURE şi va putea accesa 5 miliarde de euro".

România va trebui să depună o garanţie de 393 de milioane de euro pentru a putea atrage fonduri prin Programul SURE al UE, privind măsuri active de ocupare a forţei de muncă, ţara noastră urmând să acceseze până la 5 miliarde de euro prin acest program, a declarat ministrul Finanţelor Florin Cîţu.

Ministrul Finanţelor a fost practic întrebat de Ludovic Orban  de ce sumă va trebui să plătească România drept garanţie şi câţi bani va putea accesa din Programul SURE al Uniunii Europene.

"Pentru Programul SURE garanţia este de 393 de milioane de euro şi, în acest moment, aşa cum arată programul, putem să accesăm şi până la 5 miliarde de euro. Este şi suma pe care am comunicat-o către Comisia Europeană, mergem pe maxim", a fost răspinsul ministrului Cîţu.

Premierul Ludovic Orban anunțase la finele lunii mai că România urma să beneficieze în perioada următoare de o sumă cuprinsă între 3 miliarde şi 5 miliarde de euro, bani europeni, după ce Consiliul UE a aprobat un regulament care va pune în practică programul SURE.

Orban: România are garanţia că va beneficia de finanţare de la nivel european

“Consiliul Uniunii Europene a aprobat un regulament care va pune în practică aşa-numitul program SURE. Este vorba de un program prin care Uniunea Europeană ajută statele membre, măsurile active de ocupare a forţei de muncă. Practic, putem spune astăzi că România are garanţia că va beneficia de finanţare de la nivel european pentru a putea pune în practică măsurile de ocupare care au fost gândite de Guvernul României, măsuri care vin atât în sprijinul angajaţilor, cât şi în sprijinul angajatorilor. (…)

În ceea ce priveşte România, trebuie să ofere o garanţie de până la 400 de milioane de euro şi va beneficia, conform calculelor noastre, sigur, în funcţie de mecanismul de repartiţie a fondurilor respective, de o sumă între 3 miliarde de euro şi 5 miliarde de euro”, a declarat Orban, la Palatul Victoria.