Anul viitor ne vom calcula singuri inflaţia

Următorul proiect al statisticienilor români, după indicele preţurilor imobiliare, va fi calculatorul inflaţiei personalizate, spun oficialii INS.

Fiecare român îşi va putea calcula, începând de anul viitor, inflaţia pe care o resimte în buzunar. Vergil Voineagu, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), ne-a declarat că are „în vizor“ pentru anul viitor crearea unui calculator special pe site-ul instituţiei care să determine valoarea indicelui preţurilor de consum pentru fiecare cetăţean.   „Calculatorul nu poate fi pus la punct acum, deoarece specialiştii noş- tri sunt implicaţi în elaborarea indicelui preţurilor de pe piaţa imobiliară“, ne-a spus Vergil Voineagu. În prezent, Institutul de Statistică calculează şi publică un singur indice al inflaţiei, care reprezintă o medie pentru toată ţara. Inflaţia oficială nu reprezintă pe nimeni Intenţia INS de a pune la dispoziţia cetăţenilor un instrument de calcul al inflaţiei personalizate vine după ce, săptămâna trecută, EVZ a realizat şi a publicat o analiză din care rezultă că locuitorii României resimt inflaţia foarte diferit, în special în funcţie de vârstă, de zona unde locuiesc şi de venituri.

Potrivit analiştilor, în timp ce un român de la sat nu resimte aproape deloc scumpirile datorită faptului că, practic, nu are cheltuieli pentru mâncare, cazare şi utilităţi, unul de la oraş este „cocoşat“ de o inflaţie dublă faţă de cea anunţată oficial. Cei mai loviţi de scumpirile din fiecare lună sunt pensionarii cu venituri mici de la oraşe. Ei sunt urmaţi de familiile şomerilor şi de cele în care un singur părinte trebuie să-şi întreţină copiii. La englezi se poate Pe site-ul Autorităţii de Statistică din Marea Britanie funcţionează un calculator personal al inflaţiei. Pentru a afla cum resimte scumpirile fiecare cetăţ ean în parte, acesta trebuie să introducă în rubrici speciale cheltuielile totale lunare: mâncarea de acasă şi de la restaurant, băuturile alcoolice, ţigările, convorbirile telefonice, îmbrăcămintea şi încălţămintea, transportul urban şi interurban, educaţia copiilor, medicamentele, combustibilii, căldura şi curentul electric. În plus, trebuie trecute cheltuielile cu cazarea: rata la creditul pentru casă sau chiria, precum şi valoarea proprietăţii. În plus, britanicii trebuie să selecteze zona în care locuiesc.

La alte rubrici se introduce valoarea anuală a taxelor locale şi asigurările plătite. Pentru ca tabloul să fie complet, britanicii interesaţi de propria lor inflaţ ie mai scriu cât au cheltuit în ultimii trei ani pentru mobilă şi electrocasnice, cheltuielile anuale cu întreţinerea, taxele şi asigurarea maşinii, precum şi cele pentru vacanţe.