Salariul mediu net în economie a crescut anul trecut cu aproape 10%, până la 1.859 lei. Vestea rea este că 37 de judeţe s-au situat sub acest nivel
Câştigurile salariale în România rămân disproporţionate. În timp ce Capitala şi alte oraşe sunt fruntaşe la nivelul veniturilor de acest gen, în majoritatea judeţelor salariile medii rămân la un nivel scăzut, sub media pe economie. Asta reiese din datele comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Potrivit instituţiei, câştigul salarial mediu lunar net la nivelul economiei naţionale a crescut cu 162 lei, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 1.859 lei. Nivelul brut a fost de 2.555 lei. Pe de altă parte, câştigul salarial mediu lunar net s-a situat sub media pe economie în 37 dintre judeţe. Cel mai scăzut nivel, respectiv de 1.359 lei, s-a înregistrat în judeţul Neamţ, cu 26,9% mai puţin decât media pe economie. La polul opus s-a situat câştigul salarial mediu lunar net realizat în Municipiul Bucureşti (2.696 lei), cu 45% peste media pe economie.
Mai mulţi angajaţi
O altă veste bună a INS este că numărul salariaţilor la sfârşitul anului 2015 a fost de peste 5 milioane persoane. Comparativ cu anul precedent, înseamnă o creştere cu 140.500 persoane. Cei mai mulţi (75%) lucrau în privat.
Regiunile cu cele mai mari creşteri au fost Bucureşti-Ilfov, Nord- Vest, Nord-Est şi Centru. În regiunea Bucureşti-Ilfov se concentrează puţin peste 21% din salariaţii din economie.