Potrivit Secretarului de stat american Antony Blinken, Ucraina a eliberat deja jumătate din teritoriul pe care Rusia l-a ocupat după declanșarea invazie. Totuși Kievul mai are de dus o „luptă foarte grea” pentru a elibera şi mai mult teritoriu.
⁶„A fost eliberat deja în jur de 50% din ceea ce fusese ocupat iniţial” (de Rusia), a declarat Antony Blinken într-un interviu pentru CNN, citat de Reuters. „Acestea sunt încă zilele de la relativ începutul contraofensivei. Este greu”, a mai precizat Antony Blinken. Demnitarul îl contrazice pe președintele rus Vladimir Putin, care a declarat duminică eșecul contraofensivei ucrainene. Anunţul lui Putin a fost făcut în cadrul întrevederii cu preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko.
Contraofensiva mai durează cel puțin câteva luni
„Aceasta (contraofensiva - n.r.) nu se va încheia în următoarea săptămână sau două. Cred că vom continua să urmărim aceasta câteva luni”, a mai adăugat secretarul de stat american. Totuși, speranţele că Ucraina va putea forța retragerea trupelor rusești de pe teritoriul său în urma lansării, în această vară, a unei contraofensive se diminuează. Armata Kievului luptă din răsputeri pentru a sparge poziţiile consolidate ale Rusiei pe frontul de sud şi de est.
Declarațiile secretarului de stat american vin în contexul în care Vladimir Putin neagă succesul contraofensivei declanșate de ucraineni. Contraofensiva Ucrainei „a eşuat”, a punctat Putin duminică, la Sankt Petersburg, unde l-a primit pe liderul bielorus Alexandr Lukaşenko, aliatul său apropiat. „Nu există nicio contraofensivă”, a declarat Lukaşenko, citat de agenţiile de presă ruseşti. La rândul său, Putin a replicat: „Ea există, dar a eşuat”.
La sfârşitul lunii trecute, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski declara că progresul împotriva forţelor ruse este „mai încet decât se dorea”, dar pe de altă parte forţele Kievului nu sunt „presate” să-şi accelereze contraofensiva.
Flota aeriană ucraineană primește întăriri
"Prioritatea este să se asigure că (ucrainenii) sunt pregătiți corespunzător, că sunt capabili să păstreze flota aeriană și să o folosească într-un mod inteligent", a mai completat demnitarul de la Casa Albă.
O coaliție de 11 națiuni va începe antrenamentul piloților ucraineni pe aparatele de zbor F-16 în luna august, în Danemarca. Un astfel de centru de pregătire va fi organizat în România, mai menționează sursa citată.
Autorităţile de la Kiev au raportat că pierderile ruşilor în Ucraina au crescut semnificativ sâmbătă. Ucrainenii au lovit un sistem rusesc de rachete antiaeriene, 21 de piese de artilerie aflate în poziţii de tragere, precum şi o altă ţintă cheie a inamicului.