Antonie Solomon, eliberat din puşcărie. Craiovenii au ieşit în stradă

Antonie Solomon, eliberat din puşcărie. Craiovenii au ieşit în stradă

Antonie Solomon, primarul suspendat al Craiovei, a fost pus în libertate astăzi, în jurul orei 17:50. Chiar de “Sfânta Maria”, ziua soţiei sale, Curtea de Apel Galaţi a admis recursul făcut de edil.

18:45 Solomon este aşteptat la Craiova cu şampanie, flori şi artificii

Zeci de angajaţi ai primăriei din Craiova erau încă la muncă hotărâţi să îl aştepte pe Antonie Solomon, deşi acesta nu plecase încă din Galaţi, unde mai avea de pus la punct "unele hârtii cu avocaţii", după cum ne-a spus fiul său, Iulian.

"Sunt cam 25-30 de angajaţi care stau după program şi îl aşteaptă pe domnul primar. Nu îi obligă nimeni, chiar dacă mai durează câteva ore până vine", a declarat pentru EVZ consilierul lui Solomon, Florin Lobda. Acesta a precizat că mulţi craioveni şi-au anunţat prezenţa în această seară în centrul oraşului, atunci când este aşteptat să ajungă edilul suspendat. "Va fi o adevărată sărbătoare. Am pregătit flori, şampanie, artificii. Va veni cu siguranţă şi la primărie să îi vadă pe lucrătorii care îl aşteaptă" Florin Lobda, consilierul lui Solomon 17:50 Antonie Solomon a părăsit Penitenciarul Galaţi La ieşirea din Penitenciarul Galaţi, Antonie Solomon le-a urat sănătate tuturor celor care poarte numele sfintei Maria. „A urat tuturor care îşi serbează ziua onomastică un sincer „La mulţi ani” şi multă sănătate”, a declarat pentru EVZ fiul acestuia Iulian Solomon. Edilul a mai spus că are încredere în justiţia română şi abia aşteaptă să ajungă acasaă, la Craiova, în sânul familiei. Solomon a plecat, apoi, cu avocata care l-a apărat în instanţă. În cursul acestei seri, el va ajunge la Craiova. Pe 1 septembrie, Tribunalul Galaţi emisese decizia de menţinere a stării de arest a lui Solomon în dosarul în care este acuzat de infracţiuni de corupţie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Antonie Solomon a fost arestat preventiv pe 4 martie, într-un dosar de corupţie instrumentat de procurorii DNA. Potrivit rechizitoriului, în 2006, Solomon ar fi primit 50.000 de euro de la omul de afaceri Cornel Penescu.

În schimb, edilul ar fi semnat autorizaţia de construire pentru hypermarketul PIC, deşi comisia de specialitate a Primăriei Craiova dăduse aviz negativ. În acelaşi dosar mai sunt inculpaţi omul de afaceri Cornel Penescu şi doi manageri ai reţelei PIC.

Craiovenii au ieşit în stradă când au aflat de eliberarea primarului lor Bucurie mare în Primăria Craiova la aflarea veştii că edilul suspendat al urbei a fost pus în libertate de magistraţii gălăţeni. "De şase luni aşteptăm acest moment. Oamenii au ieşit în stradă, în faţa primăriei", a declarat pentru EVZ Florin Lobda, consilierul lui Antonie Solomon.

În timpul convorbirii telefonice, în fundal se auzeau manifestările de bucurie ale angajaţilor primăriei. "Există un Dumnezeu. Doamne, Doamne ce bucurie", exclama o angajată. Potrivit lui Lobda, primarul va fi aşteptat încă de la intrarea în municipiu. "Nu am apucat să vorbim cu el, dar îl vom aştepta cu flori de la intrarea în oraş şi până la primărie", a adăugat Lobda.

"Dreptate se va face când va fi declarat nevinovat"

La rândul lui, Iulian Solomon, fiul edilului suspendat al Craiovei, a declarat în exclusivitate pentru EVZ:"Acum îl aştept să iasă. Se fac formalităţile. Este o decizie corectă a instanţei. Chiar dacă mai târziu, important este că tata este liber. Dreptate, însă, se va face când va fi declarat nevinovat în procesul acesta".

Fiul lui Antonie Solomon s-a arătat surprins de faptul că procesul a durat atât de puţin. "Nu au mai fost procese şi nu a durat decât circa trei sferturi de oră. Decizia a fost dată în prezenţa avocatei din Galaţi", a adăugat Iulian Solomon. Acesta a mai adăugat că este şi cel mai frumos cadou pe care mama lui îl putea primi de ziua ei onomastică.

Antonie Solomon e liber, dar nu poate să îşi exercite profesia

Deşi a fost pus în libertate, prin decizia definitivă a Curţii de Apel Galaţi, Solomon  are interdicţie din partea instanţei de "a-şi exercita profesia şi de a desfăşura activitatea în exercitarea căreia a săvârşit fapta".

Irina Popa, reprezentanta Departamentului de comunicare al Curţii de Apel Galaţi, a declarat pentru Mediafax că instanţa a dispus ca Solomon să nu ia legătura cu martorii sau inculpaţii în dosar, să nu îşi exercite profesia şi să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia a săvârşit fapta.

"S-a admis recursul declarat de inculpatul Solomon Antonie împotriva încheierii de şedinţă a Tribunalului din 1 septembrie şi s-a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi municipiul Craiova decât cu acordul organului judiciar", a mai declarat Irina Popa.

Decizia Curţii de Apel nu mai poate fi atacată cu recurs de procurori, astfel că Antonie Solomon, care este încarcerat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi, este pus în libertate în cursul zilei de miercuri.

"Ordinul de repunere în funcţie e deja scris"

Prefectul de Dolj, Eugen Georgescu, aşteaptă decizia instanţei pentru a-l putea repune în drepturi pe Antonie Solomon. Acesta a declarat, imediat după anunţul privind eliberarea lui Antonie Solomon, că ordinul privind încetarea suspendării din funcţia de primar este pregătit, juriştii instituţiei aşteptând doar un act oficial din partea instanţei pentru a-l repune în funcţie.

"Ordinul privind încetarea suspendării şi repunerea lui Antonie Solomon în funcţia de primar este deja scris. Aştept o hârtie oficială care să-mi comunice acest lucru, iar eu semnez imediat ordinul", a declarat prefectul Eugen Georgescu.

Antonie Solomon formulase o cerere de eliberare provizorie sub control judiciar, solicitând magistraţilor gălăţeni să fie cercetat în libertate. Cererea acestuia a fost judecată în 1 septembrie, fiind respinsă de Tribunalul Galaţi. Ulterior, decizia a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel.

Solomon este inculpat în dosarul 6618/121/2010 având ca obiect comiterea infracţiunilor de corupţie, înregistrat la Tribunalul Galaţi, alături de Gheorghe Cornel Penescu, Dragoş George Stancu şi Gheorghiţă Pieca.

Procesul a început iniţial la Tribunalul Argeş, dar a fost strămutat la Tribunalul Galaţi în 7 iulie 2010 printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Primar al Craiovei şi lider al PDL Craiova,  Antonie Solomon a fost arestat preventiv, în 3 martie, pentru luare de mită în formă continuată, uz de fals şi fals intelectual. El a fost încarcerat la Penitenciarul Colibaşi, iar în 7 iulie a fost transferat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi.

În 10 martie, Solomon a fost suspendat din funcţia de primar, după ce prefectul judeţului Dolj, Eugen Georgescu, a semnat ordinul în acest sens.