Antonescu roteşte mogulii: SOV bate cu Roşca în poarta PNL

Cu Dinu Patriciu ostracizat la marginea PNL, cu Dan Voiculescu redus la tăcere în USL, postul de mogul din dreapta lui Crin Antonescu a rămas vacant. SOV nu s-ar da în lături.

A beneficiat de influenţa unuia pentru a ajunge preşedintele PNL, s-a folosit de trustul de presă al altuia pentru propria sa imagine, iar acum nu ar zice nu nici celui de-al treilea mogul care-i face curte prin interpuşi şi care i-ar putea oferi cheia uşii sindicatelor, o importantă masă de manevră în jocurile politice.

Liberalul Crin Antonescu aproape că i-a deschis lui Sorin Ovidiu Vîntu uşa din spate: deocamdată pe cea din faţă a intrat Sorin Roşca Stănescu, un colaborator al fostei Securităţi şi al lui SOV, jurnalist cu vise parlamentare şi chiar ministeriale, susţin unele surse liberale.

Vîntu deţine controlul unei importante părţi a sindicatelor, prin vechiul său partener de afaceri, Liviu Luca. Prin Luca şi Asociaţia Salariaţilor Petrom, SOV a controlat şi ziarul Ziua.

Un informator cu relaţii

Acum câţiva ani, Crin Antonescu dădea de pământ cu trecutul colegei Monei Muscă, bine împletit cu cel al fostei Securităţi. Era şi normal: Mona Muscă nu avea prea multe relaţii cu sindicatele sau mediile de afaceri, cazul lui Roşca Stănescu, nici trust de presă, situaţia conservatorului Dan Voiculescu. De aceea, o relaţie cu fosta colaboratoare nu merita nici cultivată, nici apărată. În schimb, cu cei doi informatori mai sus menţionaţi, da.

Luni seară, la postul public de televiziune, Sorin Roşca Stănescu, finul lui Dinu Patriciu şi fost şef al unor organe de presă decedate sub patronajul lui Sorin Ovidiu Vîntu, era pomenit de liderul liberal în termeni elogioşi.

"Sorin Roşca Stănescu este un jurnalist important. Mă rog, simpatizat, antipatizat... Sorin Roşca Stănescu are o legătură cu fosta Securitate, mărturisită, discutată, făcută publică încă din 1990. N-a fost niciodată, să spun aşa, pe la curtea nu ştiu cărui preşedinte sau prim ministru. Este un cetăţean român care are dreptul de a se înscrie în PNL. Niciuna din prevederile din statut nu-i interzice (…) noi suntem foarte bucuroşi", a spus Antonescu.

Prezidenţiabilul USL a negat vreo intenţie de reconciliere cu Patriciu, cel căruia i-a datorat primul mandat de şef de partid şi pe care l-a trecut ulterior pe linie moartă, invitându-l să părăsească PNL. “În nici un caz. Păi, dar, Dinu Patriciu, dvs. trebuie să ştiţi, e reconciliat definitiv cu Grigore Cartianu şi cu Peter Imre sau cine mai e acolo“, a susţinut Antonescu.

Atu-urile lui Vîntu la mâna lui Antonescu

Surprinzător, însă, potrivit unor surse liberale, Roşca Stănescu nu va funcţiona ca punte între Antonescu şi naşul Patriciu, ci ca agent de legătură cu SOV.

După răcirea relaţiilor dintre Antonescu şi conservatorul Dan Voiculescu, pe fondul frecuşurilor pe candidaturile USL la locale, locul de mogul de serviciu din dreapta preşedintelui PNL a devenit vacant.

Ca şi în 2004, când a susţinut iniţial candidatura lui Băsescu la Cotroceni, Sorin Ovidiu Vîntu se arată interesat de ascensiunea politică a celui considerat favorit la viitoarele alegeri prezidenţiale. Apropiat al afaceristului în cauză, Sorin Roşca Stănescu are şi el foarte bune relaţii în zona unor sindicate pe care SOV le controlează prin intermediul unuia din cei mai buni colaboratori ai săi, precum Liviu Luca.

Vîntu poate fi un aliat puternic pentru liderul PNL: s-a folosit de cele două arme de care dispunea - presa şi sindicatele – pentru a decredibiliza actuala Putere şi prestaţia preşedintelui Traian Băsescu.

Ilustrativă a fost contribuţia celor două instrumente în manifestaţiile de stradă de anul trecut. În timp ce Realitatea TV umfla cât putea pe sticlă campania “Noi vrem respect", televiziunea îşi asumase sloganul şi avea în consiliul de administraţie cei mai importanţi "baroni" sindicali din România - Marius Petcu, Iacob Baciu, Dumitru Costin şi Ion Popescu.