Antonescu acuză Guvernul că vrea să mărească taxele şi impozitele

Liderul liberal Crin Antonescu susţine că "Guvernul Boc-Udrea" intenţionează să majoreze taxele şi impozitele, ceea ce ar duce la "asasinarea economică a românilor". În plus, contribuabilii care au achitat deja dările către stat vor avea de plătit şi diferenţa de impozit, ca urmare a majorării acestora.

Preşedintele PNL a declarat, astăzi, că a intrat în posesia unui document care arată că Executivul pregăteşte majorarea taxelor locale, a impozitului pentru veniturile mai mari de 4.000 de lei şi renunţarea la cota unică de impozitare. "Potrivit unui document de lucru al Ministerului Finanţelor, actualul Executiv are în vedere modificarea art. 57 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, majorarea la 25% a impozitului lunar asupra veniturilor ce depăşesc 4.000 de lei, modificarea art. 17 din aceeaşi lege pentru a aduce impozitul pe profit la 25% şi modificarea articolelor 251, 258 şi 263 prin care, practic, se dublează cuantumul taxelor şi impozitelor locale, cu obligaţia contribuabililor de a plăti aceste sume în cursul anului 2010", a declarat Antonescu, în cadrul unei conferinţe de presă în care a anunţat şi depunerea unei moţiuni de cenzură. Vezi aici documentul la care face referire Crin Antonescu. "Guvernul, etichetă de incompetenţă economică" Liderul PNL a subliniat că "iniţiativa Guvernului este o tentativă de asasinat la adresa clasei mijlocii". Liderul liberal a susţinut că majorarea taxelor şi impozitelor este deja pusă la punct printr-un document care ar exista la Ministerul Finanţelor. Crin Antonescu a mai spus că măsurile de majorare a taxelor reprezintă "proba ultimă a incompetenţei actualei guvernări". Liberalul a cerut în acelaşi timp demisia Guvernului Boc.   "PNL pune în vedere Guvernului Boc-Udrea să abandoneze tentativa de asasinare a economirei româneşti prin sufocarea liberei iniţiative. Dacă nu au soluţii, să plece din funcţii. Partidul nostru va iniţia o moţiune de cenzură împotriva Cabinetului pe tema falimentului economic al României. Acest guvern trebuie să plece din Palatul Victoria cu eticheta incompetenţă economică", a adăugat Antonescu. Flutur: "PNL mai scoate câte o dumă lunea" Acuzaţiile liderului liberal au fost ironizate de Gheorghe Flutur, vicepreşedinte al PDL. "PNL, dacă ne uităm, face diverse aplicaţii de partid de opoziţie, nu totdeauna le iese. Este adevărat, se chinuie să fie un partid de opoziţie care să mai scoată câte o dumă lunea după şedinţele de Birou Permanent. Ăsta este rolul unui partid de opoziţie, îl respectăm, însă nu am discutat aceste lucruri", a comentat Flutur. Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, a respins a respins şi el ideea că Executivul ar intenţiona desfiinţarea cotei unice de impozitare.

"La cât se pricepe domnul Crin Antonescu la administraţie şi la economie poate să spună orice. Nu s-a luat nicio astfel de decizie şi cred că acest Guvern nici nu va lua decizii de mărire a cotei de impozitare", a spus Vasile Blaga.

Reprezentanţii Ministerului de Finanţe au precizat, prin intermediul unui comunicat de presă, că „singurul document oficial referitor la măsurile pe care le va lua Guvernul în perioada următoare va fi scrisoarea de intenţie pe care Ministerul Finanţelor Publice o va remite Fondului Monetar Internaţional, după încheierea discuţiilor tehnice cu reprezentanţii misiunii de evaluare. Toate anunţurile şi declaraţiile din acest moment sunt doar speculaţii politice.”

Fiecare cu bucata lui

Înainte de întâlnirea cu reprezentanţii FMI, ministrul Economiei Adriean Videanu a declarat că majorarea taxelor ar putea împiedica relansarea economiei, afectată de criză.

„Din punctul meu de vedere, majorarea taxelor ar fi o eroare, ar fi o măsură prociclică, care nu ar ajuta la relansarea economică. Din contră, ar stopa relansarea economică, iar în ceea ce priveşte cota unică ştiţi dintotdeauna punctul meu de vedere, ca iniţiator”, a declarat Adriean Videanu, citat de Mediafax.

După finalizarea discuţiilor cu echipa de experţi ai FMI, condusă de Jeffrey Franks, ministrul Economiei a spus că oferirea oricăror informaţii privind majorarea taxelor sau introducerea unoi noi impozite ţine de responsabilităţile colegului său de cabinet, Sebastian Vlădescu. Însă, nici ministrul de Finanţe nu a dorit să comenteze declaraţiile liderului PNL.

Totuşi, din documentul prezentat de liderul PNL reiese că şi contribuabilii care şi-au achitat deja impozitele pe locuinţă sau maşină vor fi buni de plată. Mai precis, la suma pe care deja au achitat-o, se va mai adăuga una, ca urmare a aplicării prevederilor propuse de angajaţii de la Finanţe.

Secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, Cristian Pârvan, a declarat pentru evz.ro că majorarea taxelor nu va avea efecte benefice. Întrebat ce taxe ar mai putea creşte sau ce alte biruri ar putea fi aplicate, Pârvan a răspuns că salariaţii de la Ministerul de Finanţe pot fi foarte inventivi.

Noile taxe, în varianta PNL

Potrivit documentului prezentat de PNL, vor fi majorate impozitele pe clădiri şi autoturisme, precum şi cele pe venituri.

Impozite auto

  • motorete, scutere, motociclete şi autoturisme cu capacitatea cilindrică de până la 1.600 centimetri cubi - 16 lei la 200 de centimetri cubi.
  • autoturismele cu capacitate între 1.601 centimetri cubi şi 2.600 de centimetri cubi - 36 de lei la 200 de centimetri cubi,
  • autoturisme cu capacitatea între 2.001 şi 2.600 de centimetri cubi - 72 de lei la 200 de centimetri cubi,
  • autoturisme cu capacitate cilindrică între 2.601 centimetri cubi şi 3.000 de centimetri cubi - 144 de lei la 200 de centimetri cubi,
  • autoturisme cu capacitatea de peste 3.001 centimetri cubi - 290 de lei la 200 de centimetri cubi,
  • autoturisme, autocare, microbuze -  48 de lei la 200 de centimetri cubi,
  • alte vehicule cu tracţiune mecanică având masa totală maximă autorizată de până la 12 tone - 60 de lei la 200 de centimetri cubi,
  • tractoarele înmatriculate - 36 de lei la 200 de centimetri cubi.

Impozitul ce ar putea fi aplicat pentru terenurile amplasate intravilan, înregistrate în registrul agricol la categoria de folosinţă terenuri cu construcţii, variază de la 17.842 lei pe hectar în localităţile de rang 0, în zona catalogată A, la suma minimă de 306 lei pentru hectar în localităţile de rang V, în zonă catalogată D:

  • impozitul pe metrul pătrat pentru clădirile cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic cu instalaţii de apă, canalizare, electrice şi încălzire este de 1.612 lei, iar fără instalaţii apă, canalizare, electrice sau încălzire - 956 de lei.
  • pentru clădirile cu pereţi exteriori din lemn, din piatră naturală, din cărămidă nearsă, din vălătuci sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic, impozitul pe metrul pătrat este de 438 de lei, în cazul celor cu instalaţii, şi de 274 de lei pentru cele fără instalaţii, conform proiectului de act normativ.
  • cei care deţine la aceeaşi adresă încăperi amplasate la subsol, demisol sau mansardă în oricare dintre cele două tipuri de clădiri, impozitul este de 75 la sută din suma ce se aplică clădirii pe metrul pătrat, în situaţiile în care spaţiile sunt utilizate pentru locuire.
  • dacă încăperile sunt folosite în alte scopuri decât locuinţă, impozitul este de 50 la sută din suma aplicată clădirii.

Impozitul pentru terenurile arabile intravilan variază de la 48 de lei pe hectar la 26 de lei, în funcţie de zonă:

  • impozitul pentru păşune şi fâneaţă variază de la 36 de lei pe hectar la 22 de lei,
  • Impozitul pentru vie, de la 80 de lei la 32 de lei,
  • impozitul pentru livadă variază între 92 de lei şi 48 de lei/hectar
  • pentru pădure,
  • impozitul ar putea varia între 48 şi 26 de lei pe hectar, iar pentru teren cu apă, între 26 de lei şi 14 lei pe hectar.

Impozitul pentru un teren cu construcţii amplasat în extravilan poate fi cuprins între 38 de lei şi 54 de lei/hectar, în funcţie de zona în care se află:

  • impozitul pentru terenul arabil extravilan poate varia între 86 de lei şi 72 de lei pe hectar,
  • impozitul pentru păşune şi fâneaţă, suma poate fi cuprinsă între 48 de lei şi 34 de lei pe hectar,
  • impozitul pentru livadă pe rod, impozitul poate fi cuprins între 96 şi 82 de lei pe hectar,
  • impozitul pentru pădure între 28 de lei şi 14 lei pe hectar,
  • impozitul pentru teren cu apă, altul decât amenajările piscicole, între 10 şi doi lei pe hectar,
  • impozitul pentru terenurile cu amenajări piscicole poate fi cuprins între 58 şi 44 de lei/hectar.