După bour, dropie, elan, marmota de stepă sau castor, un alt animal a dispărut de pe actualul teritoriu al României. Numele său este antilopa Saiga
Saiga este singura antilopă care a trăit pe teritoriu românesc. Cel ma faimos mamifer descris de Dimitrie Cantemir ca facând înca parte din fauna Moldovei acelor timpuri, mai supravieţuieste astazi doar in stepele kalmuce din Rusia, în Kazahstan şi Mongolia. Oricât ar fi de greu de crezut, această antilopa cu înfăţişare ciudată, trăia nu doar in câmpiile din Basarabia, Vaslui şi Iasi, ci şi in Câmpia Bărăganului şi stepele dobrogene. Mai multe documente din secolul al XVI-lea atestează că era vânată şi în zona Bucureştiului. Animalul era binecunoscut îndeosebi in Modova, unde vânătorii răzeşi o denumeau neaoş, din tata-n fiu drept “oaie salbatică”, ceea ce dovedeşte că erau familiari cu animalul în cauza, încă dinaite ca triburile tătăreşti, de la care antilopa moşteneşte denumirea de Saiga, să fi invadat ţările române.
Antilopa saiga atrage atentia datorita ciudatului sau nas lung şi coroiat, în forma de trompă. Forma nasului este o adaptare la alergatul în viteză prin aerul îngheţat al stepelor pe timp de iarnă. Având cavitatea nazală foarte mare, aerul este încălzit natural înainte de a pătrunde în plămâni. Astfel echipate, antilopele pot alerga în viteza mare o perioada de timp suficient de lungă încât să scape de hăituiala lupilor. Saiga a fost vânată intens în Moldova, astfel încât a dispărut definitiv în secolul al XVIII. Specia nu o duce bine nici astăzi, dispărând recent din majoritatea stepelor ruseşti şi ucrainene. În prezent, mai supravieţuiesc doar 50.000 de exemplare din cele 4-5 milioane câte erau la nivelul anului 1900.