X

Anticorpii țigănești au învins „Eurovirusul” în cartierul „La Capace” din Jilava

Mai bine de 500 de romi trăiesc autarhic într-o zonă lăturalnică a comunei ilfovene. Acolo nu există niciun suspect de infectare cu Covid-19. E cea mai sigură zonă din lume.

Există în comuna Jilava, județul Ilfov, un cartier numit „La Capace”, unde trăiesc cam 500 dintre cei 2.500 de romi ai localității. Ei s-au aciuat pe acel teren, care nu era al lor, de mai multe zeci de ani.

Numele i se trage de la o ispravă făcut de un candidat la primărie care, le-a promis că, dacă-l votează, o să-i împropietărească. A fost ales, dar majoritatea dintre etnicii minoritari ştiau despre lege cam cum ştie barza să-şi facă cuib. Aşa că, în loc de un act, le-a dat ţiganilor câte un capac de borcan cu un număr scris cu carioca.

Apoi, ca în Vestul sălbatic, şi-au luat în primire „proprietatea”. Primarul le-a zis: „Construiți!”. De bună credință, oamenii și-au ridicat casele. Nici azi n-au acte pe teren. Dar trăiesc acolo, într-o stranie autarhie, nederanjați decât de lucrătorii de la ENEL, care îi mai debranșează de la curentul electric pe care cetățenii din „La Capace” îl fură din nou, la o oră după ce au rămas fără lumină în casă.

Distracția este că, deși ies arareori din cartier și n-au nici apă curentă, romii se protejează relativ bine de Coronavirus, căruia unii îi spun, inocenți, Eurovirus.

„Nu se mai aglomerează barurile”

Costică Mihai, agent de pază,  are 62 de ani, e unul dintre jilăveni de etnie romă. Are o atitudine fermă: „La noi nu se pune problema, se respectă regulile… Nu se mai aglomerează barurile”.

Zice asta în timp ce-și bea cafeaua pe bordura unui bar care e și magazin sătesc, pe a cărui ușă sunt scrise instrucțiunile venite de la stăpânire, cum că n-au voie să intre mai mult de doi clienți deodată.

„Ne ferim pentru sănătatea noastră. E normal să ne speriem, ca să ne ferim copiii și nepoții de boala asta”.

A dezvoltat anticorpi că a lucrat în toate țările

În schimb, Nicu Udrea, de 43 de ani, care se recomandă șofer și «om bun la toată munca», a venit și el la o cafea la barul care nu-i mai poate servi la masă înăuntru, din cauza stării de urgență.

„Mie mi-a zis unu’ la care am făcut o fațadă de vilă anu’ trecut, la Vâlcea, că o să fie nasol. Mi-a zis așa: «Ține de bani, că o să vină o criză mai mare ca-n 2008, la anu’!». Mă așteptam, că l-am crezut”. Dar spune că nu îi e frică: „Am dezvoltat anticorpi la Coronavirus, că am fost în toate țările: Germania, Cehia, Spania, Cipru și altele”.

„Am o mască de fo două luni jumate

Nea Fane are 58 de ani, tot „om la toate”, mai are-n gură doi dinți și o măsea. Așa că mai mult bea, că la mâncat e mai dificil. E fricos: „Stau mai mult prin curte și fac treabă mai mult sub șopron și am grijă de grădina cu roșii și castraveți. Și celor din familie le e frică”.

La întrebarea de ce nu poartă mască, dacă îi e chiar așa de spaimă de contaminarea cu virusul chinezesc, Nea Fane dă din umeri: „Am o mască de fo două luni jumate, de când am fost răcit. Când plec în oraș mi-o pun la gură”.

„Meicapartista” din Jilava

„Meicapartista” din Jilava

Ionela Didei, de 34 de ani, de meserie casnică, dar care se recomandă „meicapartistă”, adică „make-up artist”, pe românește machieuză, zice că e și ea destul de înspăimântată. Dar tot fără mască este: „Normal că mi-e frică. Am anulat programările pe o lună la toate fetele care veneu să le machiez. Am ieșit din casă doar până la magazin și la farmacie”.

„Eurovirusul” și liderul din „La Capace”

„Mardiu”, pe numele lui Lucian Didei e, la numai 37 de ani, liderul comunității de romi din „La Capace”. „Șăf dă șăf!”. Zice că e afacerist și că porecla vine de la „Smardoiu”, că-i place să mai dea cu pumnul. E relaxat: „Noi aicea suntem izolați și, personal, nu mi-e frică, dar trebuie să respectăm normele și procedurile impuse de Guvern”. E înțelept și vorbește ca din carte: „Toți cei infectați ar trebui să stea acasă.

Prietenul lui Mardiu, Marin Staicu, în vîrstă de 44 de ani, tot jilăvean din „La Capace” e șofer pe UBER și se laudă că e precaut: „Când sunt în taxiu’ îmi pun mască, mănuși și am și spirt”. La sfârșit bagă o harfă: „Astă nu e Coranavirus ci Eurovirus!”.

Conexiunea discriminatorie dintre Coronavirus și romi

Conexiunea discriminatorie dintre Coronavirus și romi

La urmă de tot, l-am chestionat și pe Villi Oaie, liderul Partidei Romilor pe tot Ilfovul. Om cu carte, educat, cu două facultăți, romul are altă problemă: „Reamintesc că prejudecățile sunt rațiunea proștilor! Bunăoară, «duamna»  Liliana Oneț a pus semnul egal între apariția Covid-19 și etnia romă. Aceasta a apreciat că îmbolnăvirea unei eleve din etnia noastră cu acest virus are legătură directă cu minoritatea din care provine. Eu aș fi demis-o a doua zi!”.

Recunoaște, însă, că-i e frică de această boală: „Mi se pare firesc să mă protejez și pe mine și pe ceilalți din jurul meu. Mască nu port decât când merg la București, dar mănuși port”.

Evenimentul Istoric, numărul 26 al revistei este disponibil de astăzi, 20 martie, la toate punctele de difuzare ale presei. Dar o modalitate sigură pentru tine este comandarea revistei pe www.agoramag.ro.

Tot pe www.agoramag.ro găsești variante de abonamente prin care te poți asigura că poți colecționa poveștile inedite și dezvăluirile în premieră ale celei mai mari reviste de istorie din Europa, Evenimentul Istoric!

CITEȘTE ÎN SIGURANȚĂ, COMANDĂ pe  www.agoramag.ro