În sezonul plăcerilor cei mai mulți dintre români apelează la tratamentele cu antibiotice pentru a trata răcelile. Acest obicei poate duce la apariția unor probleme de sănătate grave. Ionuţ Tănase, medic primar în ORL şi ORL pediatric, a precizat care sunt riscurile la care se expun persoanele care iau tratamente cu antibiotice, inclusiv pentru răcelile ușoare.
Odată cu răcirea vremii, numărul răcelilor și virozelor este în continuă creștere. De cele mai multe ori, românii apelează la tratamentele cu antibiotice pentru a scăpa de acestea. Un cunoscut medic primar în ORL susține că aceste infecții respiratorii se tratează diferit.
Tratamentele cu antibiotice nu sunt recomandate pentru răcelile ușoare
Medicul Ionuț Tănase o subliniat faptul că infecțiile de tract respirator superior nu ar trebui tratate cu antibiotice. Totodată, specialistul susține că o parte dintre români apelează inclusiv la leacurile băbești , în încercarea de a trata aceste afecțiuni.
„Este bine de ştiut majoritatea dintre aceste infecții de tract respirator superior sunt infecții virale, iar infecțiile virale nu se tratează cu antibiotic. O infecție virală care interesează tractul respirator se tratează simptomatic. ”, a precizat medicul primar ORL.
Specialistul susține că tratamentul cu antibiotice ar trebui recomandat doar în urma unei antibiograme.
„ În primul rând, un antibiotic ar trebui recomandat în urma unui antibiograme. În al doilea rând, vorbim de semne, vorbim de criterii clare după care se record se recomandă un antibiotic.(...) În cazul în care nu avem timp să așteptăm după rezultatul unei antibiograme care durează 3-4 zile, putem, din experiența pacienților din antecedente, să recomandăm un tratament corect condus. ”, a adăugat specialistul.
Apariția stafilococului auriu, asociată cu aceste tratamente
România ocupă primul loc în Europa în ceea ce privește rezistența legată de stafilococul auriu. Apariția acestuia este asociată cu administrarea în rândul pacienților, a tratamentelor cu antibiotice, inclusiv în cazurile în care acestea nu ar fi necesare. Medicul ORL Susține că în multe situații, pacienții sunt cei care insistă să se trateze în acest mod, inclusiv în cazul unor răceli ușoare.
„Așa numitul MRSA apare fiindcă se instituie tratamente antibiotice de multe ori eronat pentru prezența acestui stafilococ auriu.
Dar să nu dăm vina numai pe colegii noștri. Hai să dăm vina și pe pacienți, fiindcă de multe ori are acasă sau se duce la farmacie și cere un antibiotic. Chiar dacă farmacistul nu dorește să-i elibereze acest antibiotic, el poate solicita.”, a adăugat medicul Ionuț Tănase.
25% dintre români au primit tratamente cu antibiotice în 2022
Datele CNAS arată că unu din patru români se tratează cu antibiotice. Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a arătat că peste 4,2 milioane de români asiguraţi au primit anul trecut, reţete compensate sau gratuite pentru acest tip de tratament.