Un proiect de lege, aflat pe rolul Senatului, care se referă la ura împotriva romilor, și care a trecut tacit, conține pedepse grele pentru persoanele care instigă la ură rasială.
În proiectul cu pricina, ”anti-țigănism-ul” se sancționează foarte dur atunci când o percepție referitoare la romi este exprimată în public sau în mijloacele de comunicare în masă Mai mult, orice manifestare verbală sau fizică, motivată de ura împotriva romilor, a caselor acestora, a unor lideri, împotriva tradiției sau a limbii romani, se sancționează ca ”anti-țigănism”, potrivit acestui proces de lege.
Legea prevede sancțiuni cuprinse între trei luni și zece ani de închisoare pentru persoanele care promovează în public orice idei care intră la capitolul ”anti-țigănism”. Actul normativ, aprobat de Senat, mai stabilește că organizațiile ”anti-țigănești”, cum sunt cele de extremă dreaptă, sunt culpabile de pedepsele cu închisoarea dacă aduc atingere simbolurilor etniei rome. Mai mult, manifestările acestor asociații care promovează orice acțiunea ”anti-țigănească”, capitol la care intră drapele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum și orice alte asemenea însemne, care transmit idei, concepții sau doctrine care promovează anti-țigănismul, sunt incriminate și pedepsite de legea penală.
La capitolul sancțiuni și pedepse, legea mai prevede că promovarea, în public, în orice mod, idei, concepții sau doctrine anti-țigăniste se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi. De asemenea, distribuirea sau punerea la dispoziția publicului, prin orice alte mijloace, de știri și informații, materiale anti-țigăniste constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani. Pedeapsă cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi se aplică și în cazul confecționării, vânzării, răspândirii, precum și pentru deținerea în vederea răspândirii de simboluri anti-țigăniste. Cu aceeași pedeapsă se sancționează și utilizarea în public a simbolurilor anti-țigăniste. Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi, inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter anti-țigănist, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup. Dacă persoanele respective denunță autorităților existența organizațiilor, înainte ca aceasta să fi fost descoperită și să fi început săvârșirea vreuneia dintre infracțiunile care intră în scopul grupului, nu vor exista sancțiuni.
Actul normativ va urma calea legislativă spre Camera Deputaților, care este forul decizional. Dacă deputații vor păstra aceste prevederi, vor trimite legea la promulgare la președintele României.