Antalya, Riviera Turciei

Un oraş istoric, cu peisaje exotice, situat „strategic” între Munţii Taurus şi Marea Mediterană. Mare, soare, plajă, cocktailuri aromate şi peisaje tropicale - dacă imaginea conturată se potriveşte cu cea din visul concediului ideal, atunci destinaţia preferată poartă un nume: Antalya.

<!--şif !msoţ>

st1î:*Şbehavior:url(#ieooui) Ţ <!şendifţ--> Un paradis exotic dichisit cu hoteluri de primă mână, în care răsfăţul nu este un privilegiu, ci un lucru natural.

Formele de relief spectaculoase din Antalya combină ameţitor munţii cu marea – coloşii Toros (Taurus) par că şi-ar admira tot timpul contururile în apele mării, cu formele lor neregulate – atracţie irezistibilă pentru amatorii de alpinism.  

CUM AJUNGI, UNDE STAI ŞI CE POŢI VIZITA

Regiunea este încălzită de soare 300 de zile pe an, fiind un paradis al plajelor, al înotului şi al altor sporturi pe apă: windsurf, navigaţie şi schi nautic.  

În raiul cumpărăturilor  

Străduţele pieţelor sunt o adevarată atracţie - mai ales pentru turiste. Aici, comercianţii îşi vând marfa la preţuri foarte mici, care se pot negocia. În schimb, în centrele comerciale mărfurile sunt mai scumpe, dar şi de o calitate mai bună. Patronii magazinelor nu se grăbesc niciodată şi sunt gata să îndeplinească toate dorinţele turiştilor.  

Cele mai căutate produse sunt cele lucrate de mână - celebrele covoare ţesute manual, pe care le puteţi scoate din ţară doar dacă păstraţi chitanţa de cumpărare.  

Chilipiruri pot fi găsite deseori în prăvăliile aurarilor, unde se confecţionează bijuterii din aur de 14 karate. Atenţie, la fel ca în alte zone foarte călduroase, magazinele - în general - sunt deschise înainte de prânz şi dupa-amiaza, până seara târziu.  

Călătorie în trecut  

Dincolo de aceste lucruri, Antalya poate fi un loc potrivit pentru cei care vor să admire istoria şi să trăiască puţin în trecut. Bulevarde străjuite de palmieri, portul din partea istorică, acolo unde se află şi cartierul cu case din lemn, creează impresia unei întoarceri în timp. Această parte este un refugiu al pădurilor de pini, al măslinilor, al citricelor şi al plantaţiilor de avocado şi banane.  

Din fortificaţiile care înconjurau odată oraşul, mai există doar turnul Hidirlik. Cea mai importantă atracţie istorică este poarta lui Hadrian (care a fost iniţial construită ca arc de triumf) şi Yivli, adică "minaretul flaut" (care aparţine de moscheea Ulu), construit în secolul al XIII-lea. 

Astăzi, în oraşul istoric găsim case vechi turceşti, restaurante şi multe magazine drăguţe. Spre vest şi spre est de oraş, se întind ştranduri lungi, unde se construiesc noi staţiuni, cum ar fi Aksu şi Lara, cu hoteluri situate pe plaja cu nisip fin, cu apa puţin adâncă şi cu servicii de calitate.  

RECOMANDĂRI

  • În Turcia, este preferabil să nu luaţi taxiul. Şoferii sunt celebri pentru preţurile umflate pe care încearcă să le impună turiştilor. Dacă totuşi este necesar, negociaţi cu ei cât se poate.  
  • Locuitorii nu prea vorbesc limba engleză. Cunoscătorii de germană vor fi însă, cu siguranţă, mult mai avantajaţi. Dacă nu este cazul, nu trebuie să vă faceţi prea multe griji: sunt magazine unde vânzătorii „rup” şi ceva româneşte.     

PREŢURI    

o sticlă de apă minerală - 0,30 euro  

un sandviş - 1,5 euro  

o bere - 0,7 euro  

o maşină de închiriat - 25-55 euro/zi  

o masă la restaurant - 10 euro (două persoane)  

băuturi răcoritoare - 0,5-1 euro  

cină romantică pe vaporaş - 20 euro  

jeep safari - 40 euro