Fundația FACIAS a solicitat Guvernului României informații cu privire la capacitatea rezervelor de stat de a asigura necesarul de hrană al populației, dar și pentru ce perioadă există aceste rezerve. Răspunsul, formulat de Administrația Națională a Rezervelor de Stat, vine să informeze că România are rezerve de grâu pentru cel puțin patru luni de acum încolo.
Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a cerut autorităților să clarifice situația României în cazul unei posibile crize alimentare care ar putea lovi țara noastră.
Rezervele de grâu ale României asigură necesarul pentru cel puțin patru luni, asigură ANRS
„România este pregătită pentru o potențială criză alimentară, din perspectiva rezervelor de stat. Cel puțin acesta este răspunsul primit de Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) de la Administrația Națională a Rezervelor de Stat (ANRS).
FACIAS a solicitat Guvernului să comunice public dacă rezervele de stat pot asigura necesarul de hrană și pentru ce perioadă există aceste rezerve. Răspunsul oficial atestă că, în acest moment, există o rezervă de grâu pentru panificație pentru a acoperi consumul pentru o perioadă de cel puțin patru luni. În ceea ce privește alte cereale sau alimente, acestea nu au fost incluse în răspunsul primit de la Administrația Națională a Rezervelor de Stat”, a transmis FACIAS.
Rezervele de stat și problema PNRR-ului
Fundația FACIAS apără deja de 14 ani drepturile cetățenești, dar militează și pentru transparentizarea funcționării aparatului de stat, conform principiilor democratice. Astfel, în contextul amenințărilor privind securitatea alimentară, această fundație a formulat întrebări cu privire la achiziționarea de către stat a altor cereale decât grâul, dar și la stadiul construirii depozitelor regionale, așa cum prevede PNRR.
„FACIAS a atras atenția că legislația din România prevede perioade de timp mult mai mici decât în alte state în ceea ce privește constituirea rezervelor de stat. Așa cum arată răspunsul oficial, aceste rezerve sunt constituite pentru a acoperi o perioadă de cel puțin patru luni, în timp ce în alte state europene, așa cum sunt Germania sau Franța, rezervele de stat pot acoperi o perioadă de până la doi ani.
Solicitarea FACIAS privind această chestiune a fost adresată premierului, iar răspunsul primit de la Administrația Națională a Rezervelor de Stat acoperă doar o parte din întrebările adresate. Astfel, FACIAS nu a primit răspuns la întrebările legate de achiziționarea de către stat a altor cereale decât grâul, sau întrebarea privind stadiul construirii depozitelor regionale strategice, proiecte incluse în PNRR și demarate în 2021”, au transmis reprezentanții FACIAS, printr-un comunicat.