ANRE pune furnizorii la zid

Reglementatorul obligă societăţile de utilităţi să-şi informeze consumatorii că pot renunţa la serviciile lor.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) îi obligă pe furnizorii de gaze şi electricitate să-şi informeze consumatorii despre dreptul de a-şi alege alte companii de utilităţi şi de a negocia direct preţul, în condiţiile în care ANRE intenţionează să elimine, din 2010, tarifele reglementate.

Deşi piaţa de energie electrică şi gaze a fost liberalizată în totalitate la 1 iulie 2007, nici un consumator casnic nu şi-a schimbat până acum furnizorul, iar gradul de deschidere a pieţei este de circa 50%. Tarife pe internet

Unul din impedimentele implementării acestui proces este lipsa de informare a consumatorilor în ceea ce priveşte ofertele companiilor de utilităţi şi modul de negociere a contractelor.

În prezent, dacă un client doreşte să îşi aleagă o altă societate de livrare a electricităţii sau gazelor, trebuie să-i solicite acesteia oferta de preţuri. Însă, de la 1 ianuarie 2009, potrivit unui regulament al ANRE, furnizorii sunt obligaţi să deţină o pagină proprie de internet pe care să publice preţurile practicate, modalităţile de măsurare, facturare, conţinutul facturii, mijloacele de plată, clauzele contractului, procedura de soluţionare a neînţelegerilor precontractuale şi contractuale, precum şi drepturile şi obligaţiile consumatorilor şi furnizorilor. Astfel, clienţii vor putea compara mai uşor ofertele. Schimbarea companiei de utilităţi, gratuită Totodată, societăţile trebuie să le trimită clienţilor, de două ori pe an, materiale informative care să conţină aceste date, pe care le vor publica, de asemenea, în presa locală sau naţională, în funcţie de numărul clienţilor pe care îi deservesc.

Mai mult, furnizorii trebuie să-i informeze pe consumatori în legătură cu procedura, etapele şi documentele necesare schimbării furnizorului şi să specifice, în mod obligatoriu, că procesul nu presupune plata niciunei taxe.

„De regulă, preţul oferit de furnizorii de electricitate este mai mare decât cel reglementat, iar companiile vor să încheie contracte pentru cantităţi mai mari, astfel că e de preferat pentru consumatori să se grupeze, pentru a obţine un tarif mai bun“, a declarat Viorel Alicuş, director de preţuri în domeniul electricităţii din cadrul ANRE.

CONSERVATORI

Consumatorii păstrează tradiţia În România există circa 170 de furnizori licenţiaţi de electricitate, din care doar o treime sunt activi, potrivit ANRE. Societăţile care livrează electricitate pe piaţa reglementată au rămas cele opt filiale ale Electrica, din care doar trei mai sunt în proprietatea statului: E.ON Moldova, CEZ Oltenia, Enel Energie (care a unit filialele Banat şi Dobrogea), Electrica Muntenia Sud (intrată recent în proprietatea Enel), Muntenia Nord, Transilvania Nord şi Transilvania Sud. În ceea ce priveşte piaţa gazelor, pe segmentul reglementat al acesteia activează 36 de societăţi, dominate la capitolul cotă de piaţă de tradiţionalele Distrigaz Sud şi E.ON Gaz (fostul Distrigaz Nord), fiecare cu circa 45%-47% din livrări. Dacă la gaze preţul diferă uşor la cei doi mari furnizori, tarifele la electricitate sunt aceleaşi în toată ţara pentru casnici. Intenţia ANRE este de a diferenţia aceste tarife în doi-trei ani, în funcţie de calitatea celor opt sisteme de distribuţie, ceea ce va determina variaţii ale preţului de 10%-15%.