ANRE. Lista furnizorilor de energie electrică mai ieftini decât Enel

ANRE a făcut publice 45 de oferte de contracte la preţuri mai mici decât cele care le oferă furnizorul de ultimă instanţă, Enel, în Capitală, consumatorilor casnici. Bineînţeles că există şi 11 oferte la preţuri mai mari, potrivit datelor publicate de pe comparatorul de preţuri.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energie (ANRE) doreşte ca toţi consumatorii trebuie să fie informaţi că pot renunţa oricând la contractul actual cu Enel şi pot alege dintr-o listă de peste 55 de oferte publicate pe comparatorul de preţuri de pe site-ul ANRE sau pot negocia separat cu orice firmă care are licenţă de furnizare a electricităţii.

Astfel, din datele afişate de comparatorul de preţuri şi analizate de Agerpres, reiese că există 45 de oferte cu preţuri mai mici decât ale furnizorului tradiţional. Totuşi, trebuie să fim atenţi că aceste oferte afişează doar preţul energiei, însă de cele mai multe ori firmele cer şi un tarif de rezervare pe zi.

Dacă luăm cea mai bună ofertă din punctul de vedere al preţului, cea a furnizorului Tinmar Energy, preţul final este de 0,4566 lei pe kWh, cu 21,15% mai puţin decât tariful de ultimă instanţă, însă se adaugă un abonament de 0,35 lei pe zi.

Următoarele două oferte sunt ale Enel Muntenia Sud şi Enel Energie, dar pentru piaţa concurenţială, la preţul de 0,4614 lei pe kWh, cu 20,42% mai mic decât tariful plătit prin actualul contract. Compania cere şi un abonament de 0,16 lei pe zi.

Şi E.ON Energie are o ofertă cu 18,65% mai mică, respectiv 0,4722 lei pe kWh, plus 0,2 lei pe zi abonament.

La polul opus, ENEX SRL cere un preţ de 0,8029 lei pe kWh, cu 38,48% mai mare decât cel de ultimă instanţă. Alte oferte cu preţuri mai mari sunt ale SC Vienna Energy Forta Naturală SRL - cu 30,27%, Electromagnetica - cu 28,22% sau Energy Network SRL - cu 26,35% mai mare.

În Bucureşti, furnizorul de ultimă instanţă, adică cel tradiţional, este Enel Muntenia Sud, care livrează energie la un preţ stabilit de ANRE. Acest preţ final este, de la 1 iulie, de 0,5798 lei pe kWh, cu tot cu TVA, acciză, certificate verzi şi contribuţie la cogenerare.

Reamintim că ANRE a scumpit energia livrată consumatorilor casnici în regim reglementat cu 8% în medie de la 1 iulie, însă reprezentanţii autorităţii au sfătuit de mai multe ori consumatorii să se orienteze şi spre piaţa liberă, unde tarifele sunt cele stabilite cu furnizorul.