Anotimpul iubirii îți poate aduce dureri fizice și psihice

Dispoziția multor persoane este influențată de anotimpuri. După iarnă, lumina soarelui și căldura primăverii au un rol esențial în creșterea fertilității. Uneori, dorința de a procrea, pe lângă alți factori, poate afecta femeia cu boala inflamatorie pelvină

Echinocţiul de primăvară simbolizează creaţia, iar studiile cercetătorilor arată că lumina soarelui şi căldura primăverii au un rol esenţial în creşterea fertilităţii. Cele mai multe acte de procreare au loc în lunile de primăvară.

Dorința femeii de a procrea, dar și neadecvarea ținutei la schimbările bruște ale vremii primăvăratice (statul în frig este factor favorizant) pot determina instalarea bolii inflamatorii pelvine (anexita). Patru din cinci femei sunt afectate de această boală - inflamația tractului genital superior, adică a trompelor, a ovarelor, a endometrului, chiar și a peretelui parietal al uterului. Afecțiunea aduce dureri fizice mari în zona abdomenului (și febră, greață, vărsături, cefalee), dar și nefericire în viața femeii, a cuplului, putând duce chiar la infertilitate, în cazul netratării corespunzătoare a bolii. Incidența infertilității, după primul episod de anexită, este de 12 % și crește cu cât procesul inflamator este mai intens, spun specialiștii. Recunoașterea cât mai precoce a inflamațiilor pelvine, precum și identificarea tratamentului eficient al acestora sunt absolut necesare pentru a împiedica afectarea ireversibilă a sistemului reproductiv.

Femeile suferă, mai des decât bărbații, de tulburări afective sezoniere, cum este depresia de primăvară

Senzația de durere și infertilitatea provoacă modificări asupra psihicului femeii. Dispareunia (durere în timpul actului sexual) o va face să se îndepărteze de partenerul său. De aceea, informarea și consultul gine cologic, cel puțin o dată pe an, ar putea preveni neplacerile provocate de anexită. Lipsa capacității de a procrea o face pe femeie să se simtă inferioară, generând un sentiment de culpabilitate și de neîmplinire, putând declanșa chiar depresia.

Depresia de primăvară

Primăvara este și un anotimp propice apariției depresiilor, hormonii fiind derutați de schimbările percepute. Persoanele care suferă de tulburări afective sezoniere devin melancolice.Simptomele acestei afecțiuni se pot agrava în cazul oamenilor care lucrează, pentru multe ore, într- un mediu fără lumină naturală. Dintre cele mai răspândite simptome, enumerăm oboseala, tendința de izolare și izolarea, poftele pentru anumite mâncăruri sau, dimpotrivă, pierderea apetitului, schimbări dese ale stării de spirit, tristețe, izolare, evitarea prietenilor sau a celorlalți membri ai familiei, sentimente de neputință sau inutilitate, insomnii. În cazul în care simptomele sunt minore, starea se poate îmbunătăți, dacă petreceți mai mult timp în natură sau într-o cameră în care primiți cât mai multă lumină naturală.

Citiți mai multe în numărul din 24 martie al revistei „Doctorul zilei”