Anne Frank nu a murit

”În ciuda tuturor lucrurilor, tot mai cred că oamenii sunt cu adevărat buni la suflet”, nota Anne Frank în celebrul său jurnal. Voia să ajungă jurnalistă și scriitoare. Își dorea, prin scris, să continue să trăiască și după moarte (miercuri, 5 aprilie, 1944)

Luna aceasta se împlinesc 70 de ani de la moartea Annei în lagărul Bergen-Belsen. Nu se cunosc exact circumstanțele în care autoarea unuia din cele mai celebre jurnale și sora sa au murit de tifos, dar tragicul eveniment s-a produs cu doar câteva săptămâni înainte ca lagărul să fie eliberat.

A trăit puțin, dar vocea Annei a fost mereu una extrem de clară și vie, vorbind neîntrerupt, de atâta timp, prin filele jurnalului ținut în cei doi ani pe care i-a petrecut alături de familia sa într-o ascunzătoare (Anexa) din Amsterdamul ocupat de naziști.

Orice reeditare a jurnalului înregistrează vânzări record și este una din cele mai vândute cărți din toate timpurile. Jurnalul este nu doar un important document istoric, ci și o valoroasă operă literară. Deși Anne este doar unul din cei șase milioane de evrei uciși în timpul  Holocaustului, copila vorbește în numele celor mulți.

Primo Levi, scriitor italian, eliberat în viață de la Auschwitz, spunea atât de frumos „o singură Anne Frank ne mișcă mai mult decât nenumărații nefericiți care au suferit exact ca și ea, dar ale căror fețe rămân în întuneric. Poate că este mai bine așa. Dacă ne-am împovăra cu toată suferința acestor oameni, nu am mai fi capabili să trăim”.

Anne Frank s-a născut pe 12 iunie 1929 la Frankfurt. Familia Frank, de origine evreiască, mai avea o fiică, Margot, născută în 1926. După venirea la putere a lui Hitler şi instaurarea persecuţiilor antisemite, Otto Frank a decis să emigreze împreună cu familia în Ţările de Jos, la Amsterdam, unde derula afaceri. Începând cu 12 iunie 1942, jurnalul, pe care l-a numit Kitty, i-a devenit Annei cea mai bună prietenă. Pe 4 august 1944, pe baza informațiilor furnizate de un turnător olandez, recomensat cu suma de cinci guldeni (1,40 dolari americani), Gestapo a localizat anexa și a arestat cele opt persoane ascunse acolo. Toți au fost trimiși la Auschwitz cu ultimul transport care a plecat din Amsterdam. Otto Frank, singurul supraviețuitor, a fost separate de familia sa iar în octombrie Anne și Margot au fost transferate la Belsen. Mama lor a murit la Auschwitz în ianuarie 1945.

Versiunea definitivă a „Jurnalului Annei Frank“ a apărut în 2011 și în limba română, la Editura Humanitas, în colecţia „Memorii. Jurnale. Calatorii“.