ANL-işti mutaţi la ţară

Locatarii cartierului de vile ANL vor deveni săteni, după ce terenul a fost câştigat în instanţă de comuna Mărgineni.

Municipiul Bacău a pierdut un teren de zece hectare, situat în nordul oraşului, la ieşirea spre Piatra Neamţ, în favoarea comunei învecinate, Mărgineni. Pe acel teren se găseşte singurul cartier rezidenţial de vile din oraş, locuinţe ridicate de ANL. Terenul a fost revendicat de Primăria Mărgineni în 2004, când a fost deschis şi un proces pentru obţinerea terenului pe motiv că, în trecut, acesta fusese islazul comunei. Patru ani de procese După patru ani în care dosarul s-a plimbat pe la mai multe instanţe, Judecă toria Bacău a emis o sentinţă definitivă şi irevocabilă, prin care cele zece hectare au intrat în posesia localităţii Mărgineni.

„Suntem proprietarii terenului dinainte de colectivizare, din 1921, şi lam deţinut până în 1949, aşa cum arată şi documentele aflate la Arhivele Na- ţionale. În 1991 ni s-a retrocedat terenul, în baza Legii 18, dar în 2000 ni l-au luat prin decizie de prefect. Avem acte care atestă că locuitorii care au trăit odinioară acolo, în zona Plochiş sau Plopiş, cum este cunoscută în actele foarte vechi, au plătit comunei noastre taxa de păşunat“, ne-a declarat Elena Mogoş, secretarul din Mărgineri. „Hotărârea instanţei este ilegală“ Autorităţile din Bacău contestă decizia. „Din punctul de vedere al Prefecturii, hotărârea instanţei este ilegală deoarece, în primul rând, s-au produs modifică ri în regimul juridic al terenului, nu mai este islaz, ci cartier ANL, iar prin hotărârea instanţei i se dă comunei islazul“, a declarat Carmen Cioltan, purtă- torul de cuvânt al Prefecturii Bacău. Şi reprezentanţii Primăriei Bacău contestă sentinţa.

„Terenul este în proprietatea municipiului Bacău, nu a fost niciodată în cea a Mărgineniului. Au prezentat un inventar semnat de primar şi nişte desene pentru a-şi demonstra proprietatea. Vom căuta pe cale judecă- torească să readucem terenul la municipiul Bacău“, a declarat Mihaela Grosu, purtător de cuvânt al municipalităţii. Domiciliu la sat, taxe mai mici Construcţia cartierului ANL a început în 2000, fiind ridicate circa 50 de vile, de trei tipuri. Locatarii le-au achiziţionat prin credit ipotecar care se întinde pe 20 de ani, după ce au plătit un avans de 25%. Printre locatari se numără oameni de afaceri, mulţi medici sau politicieni, cum este şi cazul deputatului PSD Gabriel Vlase. Deşi vor trebui să îşi schimbe actele de identitate şi să devină locuitori ai satului Plochiş, acest lucru nu îi deranjează.

„După ce se va rezolva problema gazelor, vom achita taxe mult mai mici decât ar fi trebuit să plătim la Bacău“, a declarat omul de afaceri Adrian Palade, locatar în cartierul ANL. „Nu mă deranjează să îmi scrie în buletin că am domiciliul la Plochiş“, spune şi medicul Mihaela Popescu, director la Autoritatea de Sănătate Publică Bacău. „Ce mai contează adresa din buletin? Vom plăti taxe şi impozite mai mici decât în Bacău, sunt sigur“, spune şi medicul nefrolog Leornard Roşu, fost director al Spitalului Jude- ţean, şi el locatar în cartierul ANL.

LA PACHET Au preluat şi punga de gaze O dată cu terenul de sub vile, Primă ria Murgeni a preluat şi zăcământul de gaze naturale descoperit sub cartier, după ce locuinţele fuseseră deja finalizate. Pentru siguranţa locatarilor, a fost montată o răsuflă toare, unde gazele ard în permanenţă.

Din acest motiv nu a fost posibilă montarea unei aducţiuni de gaze utilă locatarilor, astfel că aceştia folosesc pentru încălzire energia electrică sau rezervoare speciale de gaz. „Suntem conştienţi de problemă. Deocamdată, suntem în procedură de întabulare a terenului şi vom vedea după aceea ce este de făcut“, a precizat Elena Mogoş.