Camerunezul Samuel Eto'o va câştiga 20,5 de milioane de euro pe sezon la formaţia din Daghestan.
Fotbalul a luat-o din nou razna, după ce Anji Mahacikala, un club minuscul din prima ligă rusă, a mai dat o lovitură pe piaţa transferurilor. Gruparea din capitala Daghestanului (o regiune autonomă din cadrul Federaţiei Ruse) l-a convins pe internaţionalul camerunez Samuel Eto'o (30 de ani) să renunţe la celebra echipă Inter Milano, cu care a câştigat Liga Campionilor, pentru a veni să joace, pentru următorii trei ani, alături de Roberto Carlos la Anji.
Decisiv în acest sens a fost salariul pe care fotbalistul african îl va încasa la echipa din Mahacikala: 20,5 milioane de euro pe an, care îl face pe Eto'o cel mai bine plătit jucător din întreaga lume.
Colecţia de "perle"
Deşi este o necunoscută pe harta fotbalului mondial, Anji ţine pasul cu grupări celebre, precum Manchester City, la achiziţii "cu firmă". Deschizător de drum a fost, la începutul acestui an, brazilianul Roberto Carlos (37 de ani), care a semnat cu Anji un contract pe două sezoane şi jumătate şi va primi peste 10 milioane de euro pe întreaga durată a acordului! Au urmat alţi doi brazilieni, Diego Tardelli (26 de ani) şi Jucilei da Silva (23 de ani), aduşi "la pachet" contra sumei de 15 milioane de euro.
În luna martie, cei de la Anji l-au achiziţionat, de la Anderlecht, pe mijlocaşul marocan Moubarak Boussoufa, pentru care au plătit clubului belgian 12 milioane de euro şi i-au oferit un salariu de 2,4 milioane de euro pe sezon. Două luni mai târziu, gru parea rusă l-a adus şi pe inter naţionalul maghiar Balasz Dzsudzsak (24 de ani), de la PSV Eindhoven, în schimbul sumei de 14 milioane de euro.
Oficialii clubului din Daghestean nu s-au mulţumit însă doar cu atât, şi tot în vara acestui an l-au convins şi pe Iuri Jirkov (28 de ani) să plece de la Chelsea Londra şi să vină să joace în campionatul Rusiei. Bineînţeles, tot banii au fost principalul argument.
Doar un român a jucat acolo
Şefii echipei au avut parte şi de eşecuri. Ruşii au mai încercat să-l transfere atât pe mijlocaşul italian Gennaro Gatusso (33 de ani), de la AC Milan, cât şi pe fundaşul dreapta Dani Alves (27 de ani), de la FC Barcelona.
Clubul a fost înfiinţat în 1991, promovând în prima ligă în 1999. În 2001, Anji a debutat în Europa, după ce pierduse, cu un sezon înainte, finala Cupei Rusiei. În 2002, Anji a retrogradat în liga secundă, unde a stat până în 2009. În 2002, la Anji a evoluat şi ex-rapidistul Nicolae Stanciu, care a prins nouă meciuri în prima ligă şi un tur de campionat în "B".
Dan Petrescu spune că Anji are ca obiectiv titlul în Rusia şi calificarea în grupele Ligii Campionilor
Kuban Krasnodar, echipa rusă antrenată de Dan Petrescu, a jucat cu Anji Mahacikala în luna mai a acestui an, în deplasare, şi se poate lăuda că le-a ţinut piept bogaţilor din Daghestan. Partida Anji - Kuban, din etapa a 9-a, s-a încheiat nedecis, 0-0. "Am scos un rezultat foarte bun pe terenul celor de la Anji, ţinând cont de ce investiţii au făcut ei, în comparaţie cu noi", a precizat "Bursucul", pentru EVZ.
Vedetele stau la Moscova
Antrenorul român de la Kuban Krasnodar s-a ferit să ofere detalii despre patronul clubului Anji, omul de afaceri Suleiman Kerimov: "Nu-l cunosc pe patron. Ştiu doar că a preluat echipa la începutul acestui an şi că bagă bani grei, alte detalii nu cunosc. În Mahacikala am fost doar atunci când am jucat acolo cu Kuban şi n-am văzut mare lucru, aşa că n-are rost să mă apuc acum să descriu oraşul". "Bursucul" ne-a povestit însă că "Anji n-are un stadion prea mare, dar atmosfera la meciuri e frumoasă. Oamenii din Mahacikala iubesc fotbalul şi vin în număr mare aproape la fiecare meci. Cei de la Anji construiesc însă o altă arenă, mai mare şi mai modernă. În prezent, echipa nu stă la Mahacikala, pentru că nu sunt condiţii optime de pregătire, ci la Moscova. Anji vine în oraşul de reşedinţă doar cu o zi înainte de meci. Nu e o problemă pentru ei o deplasare de douătrei ore, în condiţiile în care, în Rusia, se întâmplă să călătoreşti şi câte opt sau nouă ore". "Oamenii din Rusia nu sunt aşa de surprinşi de faptul că Samuel Eto'o a semnat cu Anji. La echipa din Mahacikala se investesc bani foarte mulţi şi au mai ajuns acolo şi alţi fotbalişti de valoare, precum Roberto Carlos sau Jirkov", a precizat, pentru EVZ, şi atacantul Gigel Bucur, elevul lui Dan Petrescu la Kuban.
În ciuda faptului că deţine în lot fotbalişti "grei", Anji nu are pe banca tehnică un antrenor renumit. Echipa este pregătită de localnicul Gadzhi Gadzhiev (66 de ani), un tehnician care se poate lăuda doar cu faptul că a fost "secund" la naţionala URSS-ului în perioada 1990-1992, la echipa olimpică a URSS-ului (1986- 1988), la reprezentativa sub 21 de ani a Rusiei (1992-1997), precum şi la echipa "mare" a Rusiei (1998-1999). Ca "principal", Gadzhiev a antrenat echipele Dinamo Mahacikala (1973-1975), Neftci Baku (1983-1985), Anji Mahacikala (1999-2001), Sanfrecce Hiroshima (Japonia, 2002), Krîlia Sovietov Samara (2004-2006) şi Saturn Ramenskoe (2007-2008).
Din 2010, Gadzhiev se află pe banca tehnică a celor de la Anji, echipă ce îşi dispută meciurile de acasă pe stadionul "Dinamo", care are o capacitate de 20.000 de locuri. 66 de ani are antrenorul Gadzhi Gadzhiev, care are o experienţă la naţionala URSS-ului, dar şi în Japonia, la Sanfrecce Hiroshima PATRONUL Suleiman Kerimov, avere de 9 miliarde € Anji s-ar fi zbătut, probabil, şi astăzi în mediocritate, dacă n-ar fi fost preluată, la începutul acestui an, de omul de afaceri Suleiman Kerimov (45 de ani). Patronul noului club al lui Samuel Eto'o s-a născut la Derbent - al doilea oraş ca mărime şi importanţă din Daghestan, după capitala Mahacikala - şi are numeroase afaceri cu petrol şi gaze, precum şi cu metale preţoase, care i-au adus o avere de 9 miliarde de euro. Căsătorit şi tată a trei copii, Kerimov este membru al Consiliului Federaţiei Ruse şi ocupă locul 118 în topul Forbes al celor mai bogaţi oameni de pe glob, fiind mai bine clasat decât premierul italian Silvio Berlusconi. Kerimov a avut un moment de cumpănă în luna noiembrie a anului 2006, când a scăpat ca prin minune cu viaţă dintr-un grav accident rutier, petrecut la Nisa (Franţa). Bolidul pe care îl conduce miliardarul, un Ferrari Enzo, s-a transformat într-un morman de fiare, iar patronul de la Anji a suferit răni multiple. Suleiman Kerimov s-a îmbogăţit din afaceri cu statul rus, el subvenţionând, la începutul anilor '90, mai multe companii ale fostei URSS. Din 1999 şi până în 2007, miliardarul a fost adjunct al Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus. De asemenea, Kerimov a mai ocupat funcţia de vicepreşedinte al Comisiei pentru Educaţie Fizică, Tineret şi Sport din Rusia. După accidentul rutier pe care l-a suferit la Nisa, Suleiman Kerimov a cheltuit peste 60 de milioane de dolari în acţiuni caritabile.