Toata lumea il cunoaste pe marele maestrul Radu Beligan, dar putini stiu detalii despre viata sa personala. Marele artist si-a tinut departe familia de ochii presei
Astăzi, iubitorii teatrului sunt invitaţi la Teatrul Tineretului, Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti, la o dublă sărbătoare: ziua de naştere a maestrului Radu Beligan şi 300 de reprezentaţii cu spectacolul "Egoistul", care se joacă cu sala plină de 11 ani.
"La multi ani, tata ! Ii multumesc Bunului Dumnezeu in fiecare zi ca ti-a daruit atata putere si Dragoste de oameni !", scrie Lamia Beligan, fiica sa alături de care joacă în multe piese.
Anamaria Beligan with Radu Beligan and Valeriu Campan
"HAPPY BIRTHDAY, BUNICU RADU! LA MULȚI ANI, TĂTIC DIVIN!", este mesajul primit din partea fiicei sale mai mari, Anamaria Beligan, care este stabilită de 27 de ani în Australia. "Tatăl meu, Radu Beligan, împlineşte astăzi 97 de ani. Cariera sa neîntreruptă de teatru se întinde pe 79 de ani. Da, el este în Cartea Recordurilor, dar asta nu e singurul lucru uluitor pe îl face. Nicio carte a recordurilor nu va măsura vreodată combinația de subtilitate, modernitate, anti-eroul, carisma, viaţa spartană, auto-disciplina și pasiunea nebună pentru MĂRIA SA, TEATRUL. Noi, Beliganii din Australia, dar şi prietenii de aici şi fanii, suntem binecuvântaţi că îl cunoaștem și că el ne iubeşte", a transmis Anamaria Beligan.
Toata lumea il cunoaste pe marele maestrul Radu Beligan, dar putini stiu detalii despre viata sa personala. Marele artist a fost casatorit de trei ori si are patru copii, iar maestrul pastreaza o relatie speciala cu toti.
Femeile din viata artistului au fost Nineta Gusti, Dana Crivat cu care are o fata, Ana Maria, si Marica Beligan, cu care are trei copii: Lamia, Raluca si Alexandru. Ana Maria Beligan, fiica cea mare a artistului, nu a calcat pe urmele tatalui, dar este o scriitoare de succes. Singurul baiat a ales o cariera in domeniul financiar şi este angajat la Banca Nationala a Romaniei.
A devenit o tradiţie ca Radu Beligan să îşi sărbătorească aniversările alături de publicul care i-a fost mereu alături.
Maestrul, născut pe 14 decembrie 1918, are o bogată activitate în teatru, film, televiziune şi radio. El a interpretat roluri celebre, în mari capodopere ale dramaturgiei române şi universale, piese semnate, printre alţii, de Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Muşatescu, Mihail Sebastian, William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu, Jean Anouilh etc. Totodată, el este cunoscut publicului român în calitate de regizor al unor spectacole precum "Egoistul" de Jean Anouilh, "O scrisoare pierdută" de I. L. Caragiale, "Doctor fără voie" de J. B. P. Molière, "Străini în noapte" de Eric Assous.