Animalele de companie, victime colaterale ale molimei

Medicii veterinari nu au intrat în șomaj tehnic în timpul stării de urgență, activitatea lor este chiar mai intensă, având în vedere că au o mulțime de ”pacienți” afectați de măsurile impuse de condițiile stricte de igienă.

Proprietarii animalelor de companie trebuie să știe că soluțiile folosite de stăpâni pentru dezinfecția casei fac rău viețuitoarelor. O spune un reputat medic veterinar constănțean, Tache Epure, specialistul fiind îngrijorat după ce în ultima perioadă la clinica lui au fost aduse animăluțe bolnave din cauza dezinfectanților.

În această perioadă, la clinica doctorului Tache Epure este destul de aglomerată. ”Oamenii vin la clinică după tratament, vin să cumpere mâncare pentru animale. Funcționează ca un cabinet de medicină de familie, până la urmă”, explică medicul specialist, vorbind despre faptul că unii stăpâni vin și după ajutor”.

   

Ajutorul constă în oferirea de substanțe care să nu afecteze animalele atunci când stăpânii le plimbă pe străzile curățate cu clor sau își dezinfecteză casele:”Sunt foarte multe animale intoxicate cu tot felul de produse de dezinfecție pe bază de clor si alte substanțe periculoase pentru ele”. Tache Epure subliniază  că ”dezinfectanții cu clor nu se folosesc în casele cu animale de companie.

Asemenea produse speciale, creme sau soluții, se găsesc în clinicile veterinare şi in magazinele de profil. ”Au venit cu pisici spălate cu clor pe lăbuțe, sau cu câini intoxicați şi lăbuțe arse. I-au spălat cu igienol și s-au ars pe lăbuțe și pe limbă. Şi-au intoxicat animalele. Igienol este o soluție cu care spală gospodinele prin casă, nu animăluțele”.

În rest, fiind o unitate medicală, chiar dacă şi veterinară, se muncește aproape normal.  Doar că personalul clinicii a luat măsuri în plus, de precauție, și protecție. Sunt urgențe, sunt animale cu boli cronice, ca și la oameni de altfel.

Cât despre pisicuțe, cunoscutul medic veterinar spune că ”nu au nicio treabă cu noul coronavirus, nu există nicio dovadă că se poate transmite de la om la animal sau de la animal la om”. Îndrăgitele feline au mare nevoie de atenție însă, din nefericire, în această perioadă apar și situații imprevizibile.

”Ne-am confruntat cu situații în care oameni cu semne de coronavirus au fost duși la spital iar animalele au rămas singure sau a fost nevoie să le aducă la cabinet. Sau oameni izolați care au fost nevoiți să îsi trimită animalele de la domiciliu. Şi am găsit soluții pentru toți”, spune, zâmbind doctorul Epure, mărturisind că personalul clinicii merge acasă și hrănește animalele,  respectând protocoalele care includ dezinfectarea: ”E un protocol pentru fiecare caz”.

Medicul veterinar Tache Epure încă nu  început consultațiile online, se gândește să o facă. Deocamdată oferă  sfaturi pe facebook și îi mai pune la punct pe ”părerologiicare debitează minciuni” despre transmiterea noului coronavirus de la animale la om. ”S-a creat isterie pe internet. Eu le recomand să apeleze la persoane autorizate când distribuie asemenea prostii”.