Carnea de porc şi vită, sursă periculoasă de bacterii rezistente la tratament

Bacteriile rezistente la antibiotic care apar la animalele crescute pentru carne, ca urmare a administrării de antibiotice, pot fi transmise oamenilor, avertizează un studiu recent.

Oameni de ştiinţă şi oficiali ai mai multor state susţin de mai mult timp faptul că includerea antibioticelor în hrana procilor sau a vitelor ar putea duce la apariţia bacteriilor rezistente la antibiotic, ce pot fi transmise la oameni. Noul studiu publicat de Societatea Americană de Microbiologie, aduce însă argumente solide care susţin această teorie, informează publicaţia americană International Business Times. Stafilococul auriu rezistent la două antibiotice Cercetarea s-a axat pe monitorizarea bacteriei numite CC398, un stafilococ auriu rezistent la meticilină (prescurtat MRSA). Oamenii de ştiinţă au ilustrat trecerea bacteriei de la om la porc, unde a căpătat rezistenţă la tetraciclină şi meticilină, întorcându-se apoi sub acestă formă în corpul uman. „Întrebarea este cât de des se va întâmpla acest lucru în viitor dacă nu instituim un control în ceea ce priveşte folosirea de antibiotic”, a precizat Lance Price, de la Translational Genomics Research Institute, din Arizona (SUA). În Uniunea Europeană este interzisă încă din 2006 utilizarea antibioticelor pentru stimularea creşterii animalelor, administrarea lor fiind permsă însă în scopuri medicale.