Obiectivul este acela de a permite "o dezescaladare" a situaţiei, după ce Kievul a acuzat Moscova că a masat mii de soldaţi de-a lungul frontierei comune cu Ucraina.
LE MONDE (Franţa), 15 aprilie 2021 - Preşedintele american, Joe Biden, şi cancelarul german, Angela Merkel, s-au pus de acord într-o convorbire telefonică, miercuri, 14 aprilie, să ceară Rusiei să-şi reducă trupele de la frontiera ucraineană, în momentul în care situaţia de pe teren se înrăutăţeşte.
Scopul este acela de a permite "o dezescaladare" a situaţiei, a anunţat purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel într-un comunicat. Casa Albă a subliniat de asemenea într-un comunicat că "cei doi lideri şi-au exprimat îngrijorarea privind concentrarea de trupe ruseşti la graniţele Ucrainei şi Crimeii ocupate şi şi-au reafirmat sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei".
În cursul dimineţii, ministrul german al apărarii, Annegret Kramp-Karrenbauer, a acuzat Rusia de "provocare" în dosarul ucrainean şi a afirmat că situaţia este urmărită "cu îngrijorare". "Vom întreprinde totul pentru ca lucrurile să nu degenereze", a adăugat ea, salutând Kievul pentru reacţia sa până acum "măsurată".
Biden îi propune lui Putin un summit "în viitorul apropiat"
Moscova a masat zeci de mii de soldaţi la frontierele acestei foste republici sovietice care are ambiţia de a adera la NATO. În paralel, de la începutul anului s-au reluat violenţele în conflictul dintre forţele Kievului şi separatiştii pro-ruşi în estul Ucrainei.
Miniştrii apărării din cele 30 de ţări membre ale NATO au abordat subiectul tensiunilor cu Rusia în Ucraina, miercuri, la o reuniune prin videoconferinţă împreună cu şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, venit special la sediul Alianţei de la Bruxelles, .
Într-o convorbire telefonică, marţi, preşedintele Biden i-a propus, de altfel, omologului său rus, Vladimir Putin, un summit într-o ţară terţă "în viitorul apropiat". "Este o nouă propunere care va fi studiată", a anunţat presei Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse. El a calificat convorbirea dintre cei doi preşedinţi drept "profesionistă" şi care a durat "destul de mult timp".
Relaţiile dintre Moscova şi Washington sunt la cel mai scăzut nivel, afectate de dezacordurile pe numeroase dosare, de la Ucraina la Siria, de acuzaţii de ingerinţă electorală, de spionaj şi atacuri cibernetice.
Traducere: Gabriela Sîrbu/gsarbu/cciulu