Cancelarul Germaniei vrea ca UE sa-si reformeze institutiile.
Cancelarul german Angela Merkel, care in primele sase luni ale lui 2007 detine presedintia UE, a lansat ieri, in plenul parlamenului comunitar de la Strasbourg, operatiunea de salvare a Tratatului Constitutional european, stabilind anul 2009 drept termen-limita pana la care Europa trebuie sa-si reformeze institutiile.
In fata reprezentantilor statelor membre, care asteapta de la presedintia germana relansarea procesului constitutional si rezolvarea unei serii impresionante de probleme lasate de-a lungul timpului in stand-by, Merkel a transmis un semnal de alarma: "Este in interesul Europei, al statelor membre si al cetatenilor ei ca acest proces sa se incheie pana la alegerile pentru Parlamentul European din 2009. Un esec ar fi un esec istoric", a afirmat Merkel.
"Stim ca pe baza regulilor actuale, UE nu poate sa se extinda si nu are posibilitatea de a lua deciziile necesare.... (cu atat mai putin) in lumea de maine", a adaugat liderul de la Berlin, facand aluzie la avansul economic al Statelor Unite, dar si la evolutia rapida pe care o au tari ca India sau China, in timp ce UE se afla in fata unui blocaj institutional, nu are o politica externa comuna si nici mjiloacele pentru a iesi din acest impas.
Consultari cu usile inchise In ciuda opozitiei manifestate de Parlamentul European, Merkel a reiterat ieri in plenul de la Strasbourg ca, din acest moment, consultarile extinse in privinta Constitutiei au luat sfarsit. Desi una dintre criticile aduse adeseori institutiilor si liderilor UE este indepartarea de cetateni, Merkel a precizat ca, pentru iesirea din impasul in care se afla Constitutia, va opta pentru consultari confindentiale intre guvernele statelor membre.
Misiune aproape imposibila Dupa "pauza de reflectie" pe care UE si-a acordat-o ca urmare a respingerii Constitutiei UE in referendumurile din 2005 din Franta si Olanda, liderii europeni au decis, in vara anului trecut, ca pana la sfarsitul lui 2008 sa gaseasca o solutie in privinta Constitutiei. Tot la summitul din vara trecuta, presedintia germana a fost insarcinata sa identifice caile de iesire din impas.
Cu alte cuvinte, pana la Consiliul European din iunie, cand se va incheia presedintia Germaniei, Berlinul trebuie sa aduca toate capitalele Europei la aceeasi pozitie in privinta formulei prin care va fi salvata Constitutia.
O misiune aproape imposibila, date fiind incertitudinile politice din Europa, generate de prezidentialele din Franta, succesiunea anuntata de la varful guvernului britanic, dar si crizele politice prelungite din tari ca Cehia sau Olanda.
Pana in prezent, din cele 27 de tari membre, 18 au ratificat Constitutia, sapte nu s-au pronuntat, in timp ce Franta si Olanda au respins-o prin referendum.
PRIORITATI
Sase luni - o multime de probleme Merkel a mai punctat ieri la Strasbourg celelalte prioritati pe care Berlinul si le-a stabilit pentru cele sase luni in fruntea UE. Lista ambitioasa include asigurarea securitatii energetice a UE, semnarea unui nou parteneriat strategic cu Rusia, a unui acord de comert liber si intarirea relatiilor economice, dar si politice cu Africa.
Merkel a promis, de asemenea, ca va intari relatiile cu Statele Unite, fara a ezita insa sa preseze Washingtonul sa se alature unui acord de combatere a incalzirii globale.