Este vestea proastă a dimineții pentru angajații din România. Vor fi impozite mai mari, de la anul. Coaliția nu a renunțat, până la urmă, la suprataxarea unor contracte.
Lucrătorii angajați cu contracte de muncă part-time vor fi impozitați la nivelul celor care primesc salariul minim pe economie. Măsura, care se aplică deja, de la 1 august, a devenit lege în baza votului dat în Camera Deputaților și urmează să meargă la președintele României pentru promulgare. Suprataxarea contractelor de muncă a fost impusă, inițial, prin ordonanță de urgență adoptată în Guvern.
Camera Deputaților a adoptat, miercuri, 16 noiembrie, proiectul de lege care aprobă Ordonanța 16/2022 privind modificarea Codului Fiscal. În principal, este vorba despre supraimpozitarea contractelor de muncă pentru angajații cu normă redusă de lucru.
Supra-impozitarea contractelor de muncă part-time a fost introdusă prin Ordonanța 16/2022, de Guvernul condus de Nicolae Ciucă, iar măsura a intrat în vigoare de la 1 august. Toate contractele cu normă de lucru redusă sunt impozitate, în baza acestei reglementări, la nivelul contractelor full time plătite cu salariul minim pe economie.
Legea a trecut de Camera Deputaților, cu votul parlamentarilor din coaliția de guvernare, PSD, PNL și UDMR. Aceștia au susținut menținerea suprataxării contractelor de muncă part-time, chiar dacă unii liberali au făcut opinie separată, alături de reprezentanții opoziției, din USR și din Forța Dreptei.
Mai mult, o parte dintre deputații PNL, printre care Raluca Turcan și Robert Sighiartău au susținut un amendament pentru eliminarea suprataxării.
USR va contesta legea la CCR
La scurtă vreme după adoptarea legii, liderul USR Cătălin Drulă a anunţat că partidul va ataca la CCR supraimpozitarea contractelor part-time. El i-a invitat să se alăture demersului pe reprezentanții Forței Dreptei, dar și pe ceilalți parlamentari care „doresc să se opună acestei nedreptăţi”.
„Partidul Naţional Laş. Azi, în Parlament, PNL s-a făcut că vrea eliminarea supraimpozitării pe contractele part-time, dar a asigurat voturile pentru menţinerea ei. Nu există măsură mai antiliberală decât plata de impozit pe venit nerealizat. Să munceşti 2 ore şi să plăteşti ca pentru 8. Că PSD minţea doar acum câteva luni că nu va creşte nicio taxă era de aşteptat. Azi, e clar pentru toată lumea însă că L-ul din PNL nu mai are niciun sens”, a scris Cătălin Drulă, într-o postare pe contul său de Facebook.
Camera Deputaților a redus impozitul pe dividende
Pe lângă adoptarea reglementării cu privire la suprataxare, noul proiect de adoptare a ordonanței a mai modificat și reglementările legate de impozitul pe dividend. Conform modificării, impozitul pe dividende se stabileşte prin aplicarea unei cote de 5% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române.
Impozitul pe dividende se declară şi se plăteşte la bugetul de stat, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se plăteşte dividendul. Inițial, în varianta propusă de Guvern, prin OUG 16/2022, dividendele erau impozitate cu 8%.
Odată adoptat în Camera Deputaților, proiectul de merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis.