Salariile mari castigate in strainatate determina tot mai multi lucratori din sectorul HoReCa sa renunte la joburile din tara.
Mii de locuri de munca sunt oferite de hotelurile si restaurantele din tara. In domeniul HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele) se cauta bucatari, receptioneri, cameriste, ospatari, sefi de sala, patiseri, cofetari, dar sunt si posturi precum hotel manager, bistro manager, functionar economic.
"Cele mai multe joburi sunt pentru Bucuresti si strainatate, dar si pentru orase precum Brasov, Iasi, Timisoara, Constanta", spune Maria Suciu, PR al Neogen, care administreaza www.bestjobs.ro.
Cu toate acestea, foarte multi angajati din domeniu prefera sa plece la munca peste hotare, pentru lefuri tentante. Daca in tara un ospatar castiga 800 de lei, in strainatate poate avea si 1.000 de euro. "Asteptarile salariale sunt cel putin duble sau triple, la care se adauga cazarea si masa. Trebuie avuta in vedere si posibilitatea reala de a lucra ore suplimentare.
In comparatie cu angajatorii locali, cei din strainatate le platesc", explica Marian Zamfir, recruitment manager al companiei Knightsbridge International Recruitment Ro.
Calificare la locul de munca
In aceste conditii, subliniaza Patrick Pettenuzzo, directorul www.jobresthotel.com, marea problema cu care se confrunta angajatorii din domeniu o reprezinta "lipsa de personal calificat, motivat, respectuos si onest".
Patronii sunt nevoiti sa angajeze oameni fara experienta, pe care sa-i scoleasca la locul de munca. Noii angajati fie sunt trimisi la specializari, fie beneficiaza de traininguri in cadrul firmei.
Andrei Petrescu, directorul hotelurilor Confort si Rin, din Otopeni, explica: "Exista o perioada de proba, timp in care cei nou-veniti beneficiaza de traininguri. Ei lucreaza sub directa supraveghere a unui angajat cu experienta. De exemplu, la receptie stau doi lucratori cu state vechi, impreuna cu unul nou. Durata invatarii depinde de capacitatea fiecarei persoane".
Expertii in resurse umane spun insa ca incepe sa se practice si "furtul de oameni", practica celebra in branse precum bancile, marketingul sau media, prin oferirea unor salarii tentante.
Portretul candidatului
Pentru ca oameni cu experienta prefera sa plece peste granita, angajatorii isi indreapta atentia catre persoane care au abilitati de lucru cu publicul, in special daca este vorba despre hoteluri.
"Un bun lucrator in domeniul HoReCa trebuie sa cunoasca bine locul in care lucreaza, sa stie sa puna intrebari pertinente interlocutorului si sa arate ca este un adevarat profesionist. Conteaza foarte mult surasul, competentele tehnice, dar si spiritul de echipa", contureaza Patrick Pettenuzzo portretul unui bun lucrator in domeniul HoReCa.
Romanii fac fata cu brio slujbelor "de afara" Pentru a reusi sa obtii un job peste hotare, trebuie sa dovedesti ca ai absolvit o scoala profesionala sau cursuri de calificare, sa ai experienta (cel putin un an pentru ajutor de ospatar) si sa stii engleza. "In general, romanii intrunesc aceste conditii. In plus, cei mai multi fac fata cu brio sarcinilor aferente jobului din strainatate", spune Marian Zamfir.
Laura Chilom, senior consultant al www.ejobs.ro, apreciaza ca romanii sunt cautati peste hotare "datorita calitatilor lingvistice pe care le au si a pregatirii de baza din scolile de profil din tara".
Pentru slujbe peste hotare, te poti adresa companiilor Palmer Consult, Eurojobs Romania, Morrigan Consultants&Advisors, Jobconsulting, Knightsbridge International Recruitment Ro.
OFERTA
Unde sunt locurile de munca Practic, asa cum spune si Patrick Pettenuzzo, directorul www.jobresthotel.com, toate hotelurile din tara, fie de doua sau de cinci stele, fac angajari. Pe site-urile de recrutare anunturi au Continental Hotels, Restaurantul Casa Bucur, Hotel Unirea, Ana Hotels, Athenee Palace Hilton, Golden Tulip, Phoenicia Hotels, JW Marriott Bucharest Grand Hotel.
In martie, lantul hotelier Confort va inaugura un hotel gigant, cu 1.500 de camere, pentru care sunt necesari cateva sute de angajati. Pentru o viziune asupra ofertei de joburi in domeniul HoReCa este suficient sa accesezi http://bestjobs.neogen.ro/categorie/restaurante/32, http://bestjobs.neogen.ro/categorie/turism-hoteluri/15 sau <a href="http://www.ejobs.ro/user/searchjobs?refine