Angajari in Spania pe baza de bataturi in palma

Doua firme din Spania, Asaja Almeria si Coag Canaris, care angajeaza agricultori romani au urmarit, la interviu, aspectul fizic al candidatilor.

Mai precis, spaniolii au ales, in mod special, oameni cu fete arse de soare si maini batatorite, ca semne ca e vorba despre tarani muncitori. Oficial, oamenii chemati la interviu trebuiau sa faca dovada experientei in agricultura si a capacitatii lor fizice.

Reprezentantii Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) din Craiova ne-au declarat ca, in premiera, reprezentantii firmelor iberice i-au anuntat ca vor tine cont de aspectul fizic al candidatilor.

„Ne-au spus ca este important aspectul fizic. Cei care vor merge in Spania nu trebuie sa fie nici grasi, nici slabi, ci potriviti, ca sa fie convingatori ca pot face fata eforturilor fizice depuse la camp. Ei trebuie sa aiba fata batuta de vant si mainile sa fie muncite”, a declarat Daniela Neagoe, directoarea adjuncta a AJOFM Craiova.

Aceasta ne-a explicat de ce sunt spaniolii atenti la bataturile din palma: „Solicitantii trebuie sa-i convinga de faptul ca au experienta in agricultura. Cum nu au certificate care sa ateste acest lucru, trebuie sa se tina cont de prezenta fizica. De aceea au loc interviuri, ca angajatorul sa-l vada pe viitorul angajat”.

La randul ei, directoarea AJOFM Daniela Dobrin a tinut sa precizeze ca, „in general, nu au fost conditii restrictive sau, daca au fost, sunt nespuse”. Oricum, a precizat direc-toarea, nu au existat plangeri din partea oamenilor ca nu ar fi fost angajati din cauza unor astfel de aspecte. „De regula se tine cont de varsta si de dorinta de a munci”, a subliniat Dobrin.

„Acolo se lucreaza cu manusi”

Familia Gheorghe, sot si sotie, din comuna doljeana Calarasi, a sosit in Craiova cu o seara inainte de interviu. Cei doi soti au dormit in masina, dar ieri erau in forma si zambitori pentru interviu.

„Suntem multumiti de cum decurg lucrurile. Vrem sa plecam amandoi in Spania de data asta. Eu am mai fost la cules de struguri, acum trei ani, si am fost incantat. Acum imi iau si nevasta”, ne-a spus, optimist, Petrica Gheorghe, in timp ce astepta la coada sa-i vina randul.

Daca vor obtine un loc de munca sezonier in Spania vor primi intre 4,36 si 5,02 euro brut pe ora. Bani suficient de multi incat sa spuna ca merita sa-si lase acasa, in grija bunicilor, cei doi baieti.

Mioara Ene, din Craiova, iese de la interviu fericita ca a prins un contract. „Am participat anul trecut la preselectie si am prins un contract de noua luni. Am fost la cules de rosii, castraveti si ardei. Acum plec iar. Sunt foarte multumita pentru ca nu puteam sa fac banii astia in Romania. In Spania castig cam 1.200-1.300 de euro pe luna, iar dupa ce-mi achit datoriile, raman cu vreo 900-950 de euro in mana”, ne-a spus femeia.

Emotionata, ea nu si-a amintit daca i s-a cerut sa-si arate palmele, dar crede ca nu bataturile ar fi putut conta in primul rand. „Conteaza comportamentul atat in timpul programului, cat si dupa program. Si, oricum, acolo se lucreaza numai cu manusi, nu ai cum sa-ti batatoresti mainile”, ne-a mai spus ea, aratandu-ne mainile obisnuite cu munca.

SUCCES

Spaniolii au luat mai multi olteni

Candidatii cu care am vorbit ne-au spus ca nu au fost pusi sa-si prezinte palmele pe masa, dar le-a fost clar ca aspectul fizic sanatos si varsta au contat in alegerea viitorilor angajati.

Cum oltenii care s-au prezentat la interviu sunt obisnuiti cu munca la camp, si asta se vede pe chipul lor si in bataturile din palme, spaniolii au semnat contracte pentru 255 de agricultori romani, in loc de 202, cat doreau initial.