Angajamentele secrete ale guvernului Boc

În documentul ce va fi transmis FMI, autorităţile nu exclud majorarea taxelor şi impozitelor şi vin cu alte decizii dureroase pentru români.

Circa 70.000 de bugetari vor rămâne fără serviciu până la sfârşitul anului, iar dobânzile la depozite şi tichetele de masă vor fi impozitate cu 16%. Acestea sunt câteva dintre măsurile la care s-a angajat guvernul faţă de Fondul Monetar Internaţional (FMI), cuprinse în draftul scrisorii de intenţie care va fi transmisă boardului FMI.

Documentul mai prevede, pe lângă anunţatele reduceri ale pensiilor, salariilor şi indemnizaţiilor, taxarea plăţilor compensatorii, a câştigurilor pe Bursă şi a veniturilor programatorilor din IT. Totodată, bugetarii nu vor primi, la începutul anului viitor, cel de-al 13-lea salariu aferent acestui an.

250.000 de concediaţi în următorii ani

Executivul s-a angajat ca numărul de salariaţi în sectorul de stat să ajungă la 1,29 milioane până la sfârşitul anului. Jeffrey Franks, şeful delegaţiei FMI la Bucureşti, a declarat, ieri, la o conferinţă de presă, că „în anii 2006-2008, numărul de angajaţi la stat a crescut cu 250.000 de persoane. Pe termen mediu, tendinţa trebuie inversată, timp de câţiva ani. (...) Concedierile vor fi progresive. Nu vor exista disponibilizări masive”.

„Vom limita totodată fondul de salarii, în 2011, la 39 de miliarde de lei şi vom stabili o limită de 1,29 milioane total angajaţi în sectorul public la începutul anului 2011”, se arată în scrisoarea suplimentară convenită de partea română cu delegaţia FMI.

Mai puţini şomeri în aprilie

Viitoarele disponibilizări vor creşte presiunea pe bugetul asigurărilor de şomaj. Jeffrey Franks estimează că numărul persoanelor fără loc de muncă va continua să crească, dar se va menţine sub media europeană chiar şi în următorii ani.

Datele anunţate ieri de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă contrazic însă chiar estimările analiştilor şi managerilor consultaţi de Institutul de Statistică. Potrivit instituţiei, rata şomajului a scăzut în aprilie până la 8,07% de la 8,36% în martie. Şomajul oficial din România a crescut timp de 20 de luni consecutiv.

Următorul pas: cresc taxele

Conform documentului redactat de autorităţile române, dacă reducerile nu vor fi suficiente pentru a acoperi cheltuielile în limita deficitului de 6,8% din PIB, vor creşte TVA şi cota unică.

Tot pentru a aduce bani la buget, guvernul a anunţat că îşi va vinde din acţiunile pe care le deţine la societăţi de stat din domeniul energetic sau chiar că va privatiza unele companii precum CFR Marfă.

„Privatizarea societăţilor de stat nu va fi nici uşoară şi nu va aduce neapărat bani, dar cel puţin statul va scăpa de nişte datorii”, consideră analistul economic Aurelian Dochia.

El se declară sceptic în legătură cu aplicarea soluţiilor anunţate de executiv, care sunt „fragmentate şi vor întâmpina opo ziţie în fiecare segment”. „Îmi e teamă că acestea s-ar putea să nu reprezinte decât o întârziere în aplicarea celorlalte măsuri nedorite - creşterea taxelor şi impozitelor - care ar avea un impact negativ asupra economiei”, ne-a declarat Aurelian Dochia.

Banii vin când vom avea temele făcute

În ceea ce priveşte decizia de a taxa veniturile programatorilor din domeniul IT, Alexandru Lăpuşan, directorul executiv Zitec, consideră că este o măsură proastă, deoarece va duce la creşterea fondului de salarii.

„În acest context, noi, ca ţară, eram oricum mai scumpi decât Ucraina sau India (concurenţii direcţi şi apropiaţi ai României - n.r.) iar acum vom fi şi mai scumpi. Astfel că vom ajunge să pierdem o parte din proiectele date de vestici”, ne-a declarat Lăpuşan. El se aşteaptă ca firmele mici din IT care nu vor găsi soluţii viabile de a lucra cu angajaţii să dispară de pe piaţă.

Guvernul are termen aproximativ o lună pentru a pune în aplicare soluţiile la care s-a angajat. Abia după ce toate acestea vor fi transpuse în legi, conducerea Fondului va analiza scrisoarea României şi va decide dacă ne eliberează următoarea tranşă, în valoare de aproximativ 900 milioane de euro. Mai mulţi bani, circa 1,15 miliarde de euro, sunt aşteptaţi de la Comisia Europeană, unde procedurile durează însă ceva mai mult. (A contribuit Paul Barbu)

Ce conţine scrisoarea guvernului către FMI

Măsuri care afectează pensionarii şi şomerii

  • Pensii mai mici cu 15%
  • Îngheţarea pensionărilor anticipate de la 1 iunie 2010
  • Ajutor de şomaj cu 15% mai mic
  • Criterii stricte pentru acordarea pensiilor de invaliditate

Ce va impozita guvernul cu 16%

  • Dobânzile la depozitele bancare
  • Veniturile din câştigurile pe Bursă
  • Tichetele de masă
  • Plăţile compensatorii
  • Veniturile programatorilor din domeniul IT

Decizii care lovesc bugetarii

  • Salarii reduse cu 25%
  • Eliminarea celui de-al 13-lea salariu în 2010
  • 70.000 de bugetari disponibilizaţi până la sfârşitul anului
  • Membrii în Consiliile de Administraţie nu vor mai fi remuneraţi

Soluţii pentru companiile de stat

  • Marii datornici trebuie să-şi reducă arieratele cu 2,5% pe trimestru
  • Închiderea sau privatizarea Termoelectrica
  • Eliminarea subvenţiilor acordate CNH pentru extracţia de cărbune
  • Privatizarea CFR Marfă
  • Privatizarea companiilor din portofoliul AVAS
  • Ministerul Economiei va vinde pachetele minoritare la mai multe companii

Dacă aceste acţiuni se dovedesc insuficiente (...), vom lua măsuri  suplimentare, inclusiv majorarea taxelor şi impozitelor.” SCRISOAREA DE INTENŢIE

PROTESTE

Sindicatele se pregătesc de grevă

Toate confederaţiile sindicale au anunţat că vor participa la un miting de amploare în Piaţa Victoriei, pe 19 mai, la care vor veni în jur de 40.000 de oameni, precedat de pichete zilnice ale sediilor guvernului şi preşedinţiei, cu 1.000 de persoane. Cât despre greva generală, sindicaliştii iau în calcul declanşarea ei în tot sistemul bugetar la sfârşitul lunii mai, cel mai probabil pe 25 mai, dacă până atunci nu se vor găsi soluţii alternative la măsurile drastice anunţate de preşedintele Traian Băsescu. (Oana Crăciun)