Cel mai mare producător de energie electrică din Româmnia, Hidroelectrica, a finalizat lucrările la cea mai lungă galerie hidroenergetică din România construită în ultimii 30 de ani.
Această aducţiune reprezentând cea mai mare dintre investiţiile în execuţie ale Hidroelectrica, a declarat joi ministrul Energiei, Andrei Gerea, potrivit Agerpres.
Ministrul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri a fost prezent joi în oraşul Nehoiu, judeţul Buzău, la darea în exploatare a celei mai lungi galerii hidroenergetice din România pusă în funcţiune după anul 1984. La eveniment au participat şi conducerea Hidroelectrica, administratorul judiciar al companiei, Remus Borza şi prefectul judeţului Buzău, George Sava.
Prima etapă s-a finalizat joi, odată cu darea în folosinţă a galeriei subterane ce măsoară 16.668 de metri. Valoarea primei etape a proiectului este de 292 de milioane de euro, iar până la final investiţia va depăşi un miliard de euro.
'Sunt mulţumit că astăzi (joi, n.r.) finalizăm lucrările la cea mai lungă galerie hidroenergetică din România construită în ultimii 30 de ani. Această aducţiune reprezintă cea mai mare dintre investiţiile în execuţie ale Hidroelectrica, iar proiectul este cu adevărat impresionant. Cele mai importante sunt însă beneficiile: finalizarea derivaţiei Surduc-Nehoiaşu va permite instalarea în cadrul Centralei Hidroelectrice Nehoiaşu a celei mai mari capacităţi de producere a energiei electrice puse în funcţiune de către Hidroelectrica după anul 1995, hidroagregatul având o putere instalată de 55 MW şi o producţie de energie electrică estimată în anul hidrologic mediu de 171,8 GWh", a precizat ministrul Energiei, arătând că acest proiect este semnalul dat de statul român că există din nou capacitatea de a iniţia şi finaliza investiţii de anvergură.
Ministrul Energiei a subliniat că Hidroelectrica 'este unul dintre cele mai de succes exemple de companii salvate prin procedura de insolvenţă'.