Andrea Nemethi, fetiţa cu tumoare la ochi, a fost operată la Boston

Când avea patru ani, Andrea Nemethi privea îngrozită cum ochiul ei drept începea să crească. Medicii din România i-au spus familiei micuţei că are o tumoare inoperabilă şi i-au mai dat doar puţin timp de trăit.

Diagnosticul s-a dovedit a fi greşit, iar, pe măsură ce fetiţa creştea, tumoarea, deşi benignă, se mărea şi ea.  Când a ajuns de dimensiunea unui fruct de mango, Nemethi şi familia ei au plecat în Statele Unite pentru ca micuţa să fie supusă unei operaţii în Boston. Acolo, chirurgii i-au îndepărtat atât tumoarea, cât şi ochiul drept. Dacă, iniţial, operaţia poate părea pentru mulţi una de rutină, pentru românca acum de 12 ani a reprezentat un alt viitor, scriu jurnaliştii de la voanews.com.

„Era diferită faţă de alţi copii, iar oamenii începuseră chiar să o trateze în mod diferit”, povesteşte Peter Nemethi, tatăl lui Andrea. „Ca să vă puteţi face o impresie cu privire la dimensiunile tumorii, trebuie să vă imaginaţi o portocală de mari dimensiuni care se susţinea de un ochi”, explică Aaron Fay, chirurgul care a operat-o pe micuţa româncă şi care activează în cadrul Massachusetts Eye and Ear Infirmary. Deşi în România medicii au văzut că tumoarea este benignă, au dat cel mai sumbru verdict cu putinţă. Norocul fetiţei a venit de la filantropul Ray Tye din Boston care şi-a dedicat viaţa şi banii ajutorării copiilor cu probleme medicale.

“A început să facă aceste acte caritabile după ce fiul lui a murit de cancer. A fost devastat de faptul că toţi banii din lume nu îi puteau salva fiul şi, de aceea, şi-a propus să salveze alte vieţi”, explică unul dintre medici. Ultima speranţă Cazul româncei a ajuns în atenţia medicilor americani după moartea filantropului, însă aceştia au decis să facă un gest în memoria lui Tye şi au ales-o pe Andrea Nemethi. După şapte ore de operaţie, doctorul Fay a reuşit să salveze pleoapa şi muşchii oculari ai fetiţei. Camelia Roşca, gazda familiei Nemethi în Boston spune că viaţa lui Andrea şi a familiei sale s-a schimbat de atunci în bine. “Când vezi că există străini cărora le pasă de viaţa copilului tău rămâi mişcat. Acum, Andrea se poartă ca un copil normal”, spune Camelia Roşca. Camelia Roşca, cercetator asociat la Boston College, i-a găzduit pe români, în timp ce alţi doi români, Valentin Neacşu şi Marcel Filimon, membri ai organizaţiei locale Boston Romanian Professionals(BRP) au donat serviciile sitului www.andreainboston.com care funcţionează ca o interfaţă pentru cei care doresc să se informeze despre cazul Nemethi. Povestea copilului român cu tumoare oculară şi a familiei sale a fost făcută publică într-un amplu reportaj publicat de Boston Television.