Anchetă în Pakistan: de ce a trecut Osama bin Laden neobservat

Pakistanul nu a ştiut în niciun moment unde se ascunde Osama bin Laden, a declarat ieri premierul pakistanez în timpul unei audieri în parlamentul de la Islamabad, subliniind că autorităţile vor ancheta împrejurările în care liderul al-Qaida a petrecut ani de zile în vecinătatea unei academii militare fără să fie depistat.

Sub presiunea opoziţiei, dar şi a Statelor Unite, care suspectează că Osama bin Laden a primit sprijin în Pakistan, Yusuf Raza Gilani a mers în faţa deputaţilor pentru a răspunde întrebărilor legate de raidul armatei americane de acum o săptămână.

Partide politice şi organizaţii religioase, mediile juridice şi diferite organizaţii pentru drepturile omului din Pakistan au condamnat la unison acţiunea unilaterală a Statelor Unite asupra complexului din Abbottabad, în care trăia liderul terorist şi anturajul acestuia, unii lideri politici cerând chiar demisia preşedintelui Asif Ali Zardari şi a premierului pakistanez. Raidul armatei americane reprezintă "un atac major asupra suveranităţii, independenţei şi a respectului de sine al Pakistanului", a declarat ieri liderul opoziţiei, Nawaz Sharif, fost prim-ministru pakistanez, înainte ca premierul Gilani să apară în faţa deputaţilor.

SUA vrea anchete separate

De cealaltă parte, Statele Unite presează Pakistanul să identifice acele elemente pe care Washingtonul le bănuieşte că i-au oferit sprijin liderului al-Qaida în toţi aceşti ani în care a stat ascuns în complexul securizat. Într-un interviu acordat postului CBS, preşedintele Barack Obama a sugerat că Washingtonul va încerca să afle prin propria anchetă dacă bin Laden a fost ajutat cât timp s-a ascuns la Abbottabad. "Nu ştim dacă au fost oameni din guvern sau din afară, dar acest lucru trebuie să îl anchetăm şi, mai mult, trebuie investigat chiar de guvernul pakistanez", a subliniat liderul de la Casa Albă.

Premierul Gilani a dat asigurări ieri că suspiciunile în acest sens care vizează serviciul pakistanez de securitate ISI sunt nefondate, subliniind că agenţia se bucură în continuare de toată încrederea guvernului. Auto¬rităţile de la Islamabad vor declanşa însă o anchetă pentru a afla cum de a fost posibil ca liderul al-Qaida să petreacă cinci ani într-un oraş pakistanez fără să fie identificat. "Suntem decişi să mergem până la capăt pentru a afla cum, când şi de ce Osama bin Laden s-a aflat pe teritoriul Pakistanului", a subliniat Gilani, citat de BBC.

Premierul a criticat, la rândul său, raidul armatei americane care a încălcat suveranitatea Pakistanului şi a sugerat că al-Qaida este parţial creaţia Statelor Unite în contextul invaziei sovietice din Afganistan din anii ’80. "Cine este răspunzător de naşterea organizaţiei Al-Qaida? Cine a creat mitul ben Laden?", a întrebat retoric premierul pakistanez, făcând aluzie la SUA.

"Este nevoie să-i reaminesc comunităţii internaţionale că în anii '90 mulţi voluntari arabi", care luptaseră împotriva forţelor ex-sovietice în Afganistan, au dezvoltat reţeaua Al-Qaida. "Al-Qaida nu s-a născut în Pakistan", iar această ţară nu poate fi făcută responsabilă de crearea respectivei reţele teroriste, a insistat demnitarul pakistanez.Eşecul de a-l captura pe Bin Laden atâţia ani la rând este în primul rând unul al tuturor serviciilor de informaţii din lume, a conchis Gilani în discursul său. Filajul lui bin Laden a costat o avere

La scurt timp după ce CIA a primit informaţii cu privire la complexul securizat din oraşul Abbottabad unde se bănuia că se ascunde liderul al-Qaida, agenţia americană a detaşat un dispozitiv de supraveghere într-o casă din apropiere, scrie ziarul Washington Post. O parte dintre agenţi au început să culeagă informaţiia din teren despre ocupanţii locuinţei suspecte, în paralel cu eforturile de culegere de date cu ajutorul sateliţilor şi a tehnologiei de ascultare de la distanţă. Operaţiunea de filaj a fost una atât de costisitoare încât CIA a fost nevoită să ceară Congresului, în decembrie, o suplimentare a fondului alocat acestei misiuni. Casa conspirativă a agenţilor americani a fost folosită până în momentul raidului care s-a încheiat cu eliminarea lui Osama bin Laden. Întregul echipament sofisticat folosit timp de mai multe luni pentru monitorizarea acestuia a fost evacuat din timp.

Succesorul lui bin Laden, vizat de un atac cu drone

Yemenitul Anwar al-Awlaki, liderul al-Qaida din Peninsula Arabică şi cel considerat de mulţi drept cel mai probabil succesor al lui Osama bin Laden la cârma organizaţiei teroriste, a scăpat nevătămat dintr-un atac cu drone lansat săptămâna trecută în Yemen, la câteva zile după moartea sauditului într-un raid al armatei americane în oraşul pakistanez Abbottabad.

Potrivit BBC, rachetele lansate de la bordul unei drone au lovit însă maşina în care se aflau doi fraţi, locotenenţei ai lui al-Awlaki. Pentagonul a refuzat să confirme dacă atacul l-a vizat pe cel care conduce acum cea mai activă aripă a grupării al-Qaida.

"Am sperat că el se afla în acea maşină", a declarat un oficial american sub protecţia anonimatului pentru postul CBS. Atacul de joia trecută este primul lansat de la bordul unei drone din mai 2010, când o rachetă l-a ucis din greşeală pe un emisar al guvernului yemenit.

Potrivit ziarului american Wall Street Journal, armata americană a încercat de mai multe ori joia trecută să îl elimine la al-Awlaki. Liderul al-Qaida a supravieţuit unei prime rachete care a căzut lângă vehiculul în care se afla după care a făcut schimb de maşină cu cei doi fraţi care au fost apoi ucişi.

Analiştii americani cred că, după moartea lui bin Laden, al-Awlaki reprezintă cea mai mare ameninţare pentru SUA. El conduce un grup de peste 300 de militanţi bine instruiţi şi ascunşi în zonele muntoase din nordul Yemenului.