Anchetă EvZ. „Scheletul” lăsat de fugarul Strutinsky în Portul Tomis va primi autorizație de construire de la Decebal Făgădău

Orașul Constanța vede cum ultimul membru al tripletei Mazăre-Constantinescu-Strutinsky dispare. Și la propriu și la figurat. Dar "scheleții" rămân, mare parte în sarcina primarului Decebal Făgădău.

Sorin Strutinsky a fost condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare în data de 6 iulie 2020. Cum controversatul om de afaceri este de negăsit, poliția l-a dat în urmărire națională. Însă „urmele” afacerilor sale imobiliare frauduloase fac în continuare valuri la Constanța.

O agenție imobiliară ne invită să cumpărăm apartamente la prețuri astronomice în „scheletul” unui imobil fantomă din Portul Tomis, o veche afacere lăsată în urmă de fugarul Strutinsky:

„All Imobiliare Constanţa cu mândrie vă oferă la vânzare în exclusivitate în Portul Turistic Tomis, apartamente premium la – poate – cele mai înalte standarde de pe litoralul românesc! Structura existentă în acest moment va fi finalizată până la sfârşitul anului 2020”. 

Acest anunț corespunde mult mai mult proverbului: în afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul, decât realității.

Povestea unuia dintre cele mai controversate imobile din orașul Constanța este una veche. În octombrie 2012, Radu Mazăre anunţa că va fi construit un hotel Hilton în Portul Tomis. Hotelul, care a rămas la stadiul de sinistru „schelet metalic”, are o strânsă legătură cu tripleta Mazăre-Strutinsky-Constntinescu, ca orice afacere imobiliară din Constanța. În anul 2002, în perioada în care Radu Mazăre era primar, terenul a fost vândut către societatea Satu&Fase SRL, care îl avea administrator pe Cristian Serghie (cetățean român stabilit în Italia), partener în diverse firme cu Strutinsky și cu Valentin Gheorghe Ionescu. Ulterior, conform spuselor edilului Radu Mazăre, astăzi aflat după gratii, interpusul Serghie, din cauza unor probleme de familie, a renunțat la proiect. Nu și fugarul Strutinsky.

Proiectul a fost abandonat timp de 10 ani și este o dovadă a urbanismului specific perioadei Mazăre. În 2012, clădirea și terenul de o suprafață de 1.981 metri pătrați, situate la adresa Str. Remus Opreanu nr. 1C-11-13, Lot 1/1 zona Port Tomis, își schimbă  proprietarii. Hotelul fantomă ajunge în portofoliul imobiliar al societății Astera Consulting SRL, cu sediul tot pe strada Remus Opreanu la numărul 10 A. Tranzacția a atras atenția presei și așa s-a descoperit că printre acționarii Astera Consulting se afla și o companie cipriotă, Perceptual Intertrade Ltd, în care era acționar Sorin Strutinsky.

În realitate, nu se schimbau cu adevărat proprietarii, ci o parte din acționarii firmelor implicate. Faptul că imobilul a rămas în continuare în gestiunea lui Strutinsky nu a fost o surpriză, ci doar o confirmare a faptului că nimic important nu mișca în afacerile imobiliare din oraș fără ca unul din membrii tripletei toxice să fie implicat.

Măzăre, italianul, Strutinsky și Hilton-ul

Tranzacția dintre vechii proprietari și cei de la Astera Consulting s-a făcut pe 19.09.2012 conform datelor din Cartea Funciară nr. 234165. Cu doar câteva zile înainte de tranzacție, pe 31.08.2012, Primăria Constanței, condusă la acea dată de Radu Mazăre, a emis o nouă autorizație de construcție pentru suprafața respectivă, în condițiile în care autorizația anterioară, eliberată în 2002, expirase. Autorizația permitea construcția unui hotel cu restaurant (categorie cinci stele) cu regim de înălțime S+P+9 etaje.

Strutinsky nu ar fi achiziționat un teren cu autorizația expirată. Ba mai mult, Radu Mazăre anunța că noii proprietari au un acord semnat cu lanțul hotelier Hilton și urmează să realizeze o investiție de milioane de euro.  În 2013, pentru că nu se mișcase nimic la clădirea din Portul Tomis, Radu Mazăre mai emite o autorizație cu dedicație pentru prietenul Strutinsky.

Urmează iar o perioadă de „înghețare” a proiectului, probabil datorată faptului că niciun investitor serios nu dorea să se asocieze cu Strutinsky în această afacere. În 2016 intră în scenă finul lui Strutinsky, omul care se ocupa de afacerile lui imobiliare, Marius Coman, care a anunțat în presa locală că este în căutare de investitori pentru finalizarea construcției și că vechiul contract cu cei de la Hilton este încă în vigoare.

Așa cum era de așteptat, nu s-a manifestat nici un investitor și presupusul contract cu Hiltonul a picat (în cazul în care acesta a existat vreodată). În 2018, înainte de Crăciun, mai exact pe 21 decembrie, Decebal Făgădău, continuatorul administrației Mazăre, emite și el o autorizație de construcție pentru continuarea lucrărilor la hotelul din Portul Tomis.

Nici aceasta nu e cu noroc: în 2019 reprezentanții Astera Consulting se sucesc și cer altă autorizație de construcție, schimbă obiectul construcției din hotel în ansamblu cu funcții mixte, de locuire, spații comerciale, spații multifuncționale, alimentație publică, etc. Și de această dată, Decebal Făgădău se execută și eliberează pe 6 martie 2019 certificatul de urbanism numărul 643 prin care îi autorizează pe cei de la Astera să-și realizeze proiectul imobiliar.

Strutinsky își vinde scump „scheletul” din port

După rețeta deja știută, apare iar brokerul lui Strutinsky, Marius Coman, care postează pe site-ul agenției imobiliare pe care o conduce (All Imobiliare) că ei sunt cei care vând (în exclusivitate) apartamente Premium („la poate cele mai înalte standarde de pe litoralul românesc”). Ba mai mult, brokerul promite celor interesați că „structura existentă va fi finalizată până la finalul anului 2020. O garsonieră are preț „minim” de 240.000 de euro plus TVA; un apartament cu două camere, de la 255.000 de euro plus TVA; un apartament cu trei camere, minim 425.000 de euro plus TVA, iar apartamentele cu patru camere pleacă de la modesta sumă de 640.000 de euro plus TVA.  

Până în momentul de față, singura investiție făcută de proprietari este un banner pe clădire prin care anunță că se pot cumpăra apartamente. La cum se mișcă lucrurile e clar că cei de la Astera Consulting nu au bani să realizeze investițiile (Strutinsky, condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare, este fugit din țară) și speră să găsească doritori să plătească apartamentele înainte ca ele să existe. La prețurile pretinse e greu de crezut că cineva le va da atâția bani pe mână. Ce le mai rămâne de făcut e să ceară o nouă autorizație de la Primăria condusă de Făgădău, care se va grăbi să le-o acorde.