Anchetă EvZ. Eroii din prima linie de la spitalul din Deva, speriați că nu-și iau salariile

Facem risipă de superlative şi de gesturi de mulţumire pentru personalul medical care luptă ca în tranşeee cu pandemia de coronavirus. Şi este firesc să fie aşa. Oameni care îşi riscă viaţa, oameni care nu-şi văd familiile cu săptămânile, dând piept cu un duşman necunoscut. Dar, dincolo de superlative, dincolo de promisiuni cu recompense financiare, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva aceşti eroi din prima linie riscă să li se taie din salarii.

Nimeni nu a reuşit să le dea cadrelor medicale un răspuns concret de ce se poate întâmpla asta. Nici măcar Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii care zilele trecute a făcut o vizită de lucru la Deva, la spitalul devenit acum militarizat.

Modalitatea de organizare a spitalului: haosul

Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva a devenit foarte repede un punct roşu, dureros, pe harta nenorocirilor provocate în România de coronavirus. Haosul total, incompetenţa crasă a celor care l-au condus au făcut ca unitaea spitalicească deveană să ocupe un loc fruntaş în acest clasament al nenorocirilor.

Ce s-a întâmplat. Pe data de 29 martie, era într-o duminică, pe înserate, DSP Hunedoara a decis intrarea spitalului în carantină, din cauza numărului foarte mare de cazuri de infestaţi cu coronavirus care se prezentau la camera de gardă. Manager pe atunci era Daniela Roşca. A fost demisă la scurt timp după ce s-a declanşat Apocalipsa în spitalul pe care trebuia să-l managerieze.

În seara când s-a aunţat carantina, personalul care era de serviciu în spital nu a mai putut pleca acsă. Medici, asistente, laboranţi, infirmiere au rămas pe loc, pentru 14 zile. Cei care erau mai grav, au fost internaţi, restul au continuat să muncească.

Cei care au venit luni dimineaţa la muncă, au fost trimiși acasă. Principiul carantinei era: „nimeni nu intră, nimeni nu iese.”

Între timp, Daniela Roşca a fost demisă, a venit în locul ei pentru o săptămână un fost manager al spitalului, pe nume Didilescu, după care a demisionat şi el, iar spitalul a fost militarizat.

Au trecut cele 14 zile de carantină. Cei bolnavi rămâneau ori internaţi, ori se izolau la domiciliu, cei cu forme mai uşoare.  Restul personalului sănătos putea să plece acasa. S-a decis ca munca să se desfăşoare în ture, 12 cu 24.

Aici intervine problema. Celor care au venit să intre în serviciu imediat după ce s-a intrat în carantină şi au fost trimişi acasă, urmează să li se taie din leafă. Adică, acea perioadă să le fie socotită drept şomaj tehnic. Ceea ce nu este corect, pentru că oamenii aceia nu au stat acasă pentru că au vrut ei, ci pentru că aşa au decis managerii. Şi nu este vorba despre o firmă oarecare, ci de un spital care ţipa după personal şi echipamente.

Întrebat în timpul vizitei de lucru despre acest fapt, ministrul Sănătăţii a lăsat-o în coadă de peşte. A spus că se va analiza situaţia. Dar cei care ar trebui să dea banii sunt cei de la Consiliul Judeţean Hunedoara, că spitalul este în subordinea lor. Dar acum este o conducere militară, care ţine direct de minister.

În toată această bulibăşeală, eroii din linia întâi de la Deva  riscă să ia salariul diminuat. Mai puţin decât în vremuri normale, când nu erau eroi.