Anca Dragu vrea să pregătească băncile pentru cofinanțarea proiectelor UE

igor grosu anca dragu / sursa foto: FB

Anca Dragu, noul guvernator al BNM, vrea să pregătească băncile pentru cofinanțarea proiectelor UE.

Pregătirea sectorului bancar pentru nevoile de cofinanțare legate de fondurile UE de preaderare este esențială pentru alinierea Moldovei la standardele europene, a declarat Anca Dragu, noul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei.

Recâștigarea încrederii în sistemul bancar, unul dintre obiectivele anunțate de Anca Dragu

Fost ministru de Finanțe și fost președinte al Senatului în România, Anca Dragu a obținut recent cetățenia Republicii Moldova și a fost numită guvernator al băncii centrale de la Chișinău. Ea a vorbit, într-un interviu pentru Nine O’Clock, despre principalele sale obiective în noua funcție.

„Consolidarea independenței și integrității Băncii Centrale este o prioritate fundamentală. Transparența va fi o piatră de temelie a politicilor noastre, încurajând încrederea nu numai în Banca Centrală, ci și în sectorul bancar mai larg.

Acest lucru, la rândul său, este crucial pentru a contribui la procesul de integrare europeană prin crearea unui mediu financiar stabil și de încredere”, a spus Anca Dragu. Noul guvernator se refră mai ales la eforturile de reașezare a sistemului bancar din Republica Moldova, grav afectat de scandalul furtului miliardului.

BNM vrea acces mai bun al firmelor la credite

Anca Dragu a mai punctat că, deși nu este principalul obiectiv al unei bănci centrale, îmbunătățirea accesului sectorului privat la finanțare se va număra printre prioritățile mandatului său, pentru că doar astfel va putea exista creșterea economică necesară țării.

„Contribuția la cursul european al Moldovei este într-adevăr o onoare. Accentul nostru este pe construirea de instituții puternice și independente care să sprijine stabilitatea economică și prosperitatea. Vor apărea provocări, fără îndoială, dar cu răbdare, determinare și navigare strategică, le putem depăși și contribui activ la integrarea Moldovei în comunitatea europeană”, a mai spus oficialul.

„Îmbunătățirea accesului la finanțare pentru sectorul privat este un aspect critic al viziunii noastre. Strategiile noastre se vor învârti în jurul creării unui mediu propice pentru împrumuturi, eficientizarea proceselor și promovarea colaborării strânse cu instituțiile financiare. Prin facilitarea accesului la finanțare, ne propunem să stimulăm creșterea economică și să contribuim la un viitor mai prosper pentru Moldova”, a adăugat Anca Dragu.

Banca Națională a Moldovei / sursa foto: wikipedia

Anca Dragu: Va fi mare nevoie de confinanțare pentru fondurile UE

„Pregătirea sectorului bancar pentru nevoile de cofinanțare legate de fondurile UE de preaderare este esențială pentru alinierea Moldovei la standardele europene. Vom lucra îndeaproape cu sectorul bancar pentru a asigura conformitatea cu cerințele UE de finanțare.

Această aliniere este crucială, deoarece sporește eligibilitatea Moldovei pentru fondurile UE, încurajând dezvoltarea economică și integrarea.

Deși pot apărea provocări, cu răbdare, determinare și eforturi de colaborare, putem contribui semnificativ la finalizarea proiectului european al Republicii Moldova. Aspirația mea este să văd un viitor în care Moldova să fie puternică, stabilă economic și prosperă în cadrul comunității europene”, a încheiat Anca Dragu.