Anatol Șalaru: „Guțul e ca o capră care se visează girafă”. Pro-rușii sunt, încă, slabi

Anatol Șalaru: „Guțul e ca o capră care se visează girafă”. Pro-rușii sunt, încă, slabi Sursa foto: presedintia.md

Anatol Șalaru susține că  protestul din timpul vizitei șefei statului la Comrat a fost unul orchestrat de susținătorii fugarului Ilan Şor şi başcanului Evghenia Guţul.

De ce a organizat Evghenia Guțul contramanifestația de la Comrat

Fostul ministru al Apărării  este convins că manifestanții au fost plătiți să participe la protest, iar faptul că au încercat azi să o jignească pe președinta Republicii Moldova Maia Sandu, demonstrează că ei sunt disperați. Analistul de politică externă de la București, Mihai Isac a calificat protestul de la Comrat, drept un ultim episod din demersul de subminare a autorității constituționale a Republicii Moldova pe teritoriul Găgăuziei și nu numai.

Referindu-se la vizita făcută de Președinta Maia Sandu în Unitatea Teritorial Administrativă (UTA) Găgăuzia, pe 10 aprilie curent, fostul ministru al Apărării din Republica Molodva, Anatol Șalaru, a spus în  cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, că Evghenia Guțul e marioneta lui Șor și a Moscovei și nu ea a fost cea care a organizat aducerea oamenilor la protest, ci consilierii lui Șor, oamenii plătiți de el.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Protestatari pe bani

Potrivit fostului ministru al Apărării, la protestul de la Comrat au fost aduși oameni și de la Orhei, iar toți protestatarii, care au fost acolo sunt plătiți, la fel cum au mai făcut și la alte acțiuni de protest, organizate cu bani. Nimeni nu a venit fără bani la protest.

În opinia lui Anatol Șalaru, Federația Rusă, prin intermediul acțiunilor de protest, încearcă destabilizarea și demoralizarea anumiți politicieni de la Chișinău.

„Este un protest politic de importanță raională, un protest local. Guțul e ca o capră care se visează girafă. Ea se crede girafă, dar nu e. Tot capră a rămas. Ei se cred atât de importanți, încât pot opri parcursul european al Republicii Moldova, dar nu e așa. Ei nu sunt importanți, nu sunt puternici și nu pot opri parcursul european al nostru. Faptul că au încercat azi să o jignească, să strige, să o șuiere pe Maia Sandu, demonstrează faptul că ei sunt disperați, nu faptul că ei sunt puternici”, a mai spus Anatol Șalaru în cadrul emisiunii.

Șalaru: Pro-rușii nu au pârghiile necesare să acționeze asupra Chișinăului

„Bravo Maiei Sandu pentru actul de curaj. A fost la Comrat. Nu i-a fost frică să se întâlnească cu acești oameni, să răspundă la întrebări, să dea interviuri și cred că guvernarea trebuie să-și schimbe atitudinea, pentru că toate guvernările de până acum care au fost, toți au cochetat cu bașcanii de la Comrat pentru că toți au nevoie de voturi, să fie liniște acolo, dar niciun bașcan de până acum, nu cunosc vreo unul mai răsărit în ultimii 20 de ani care ar fi îmbrățișat poziția Chișinăului sau ar fi gândit la fel cum gândește Guvernul”, a spus fostul ministru al Apărării.

Mihai Isac: Gutul și alte persoane din subordinea ei, amenințări directe la securitatea Republicii Moldova

În aceeași emisiune, analistul de politică externă, Mihai Isac, a adăugat că Evghenia Gutul și alte persoane din anturajul ei reprezintă amenințări directe la adresa securității Republicii Moldova.

Expertul a calificat protestul de la Comrat, drept un ultim episod din demersul de subminare a autorității constituționale a Republicii Moldova pe teritoriul Găgăuziei și nu numai.

„Ieri, la Comrat, Găgăuzia au fost aduse grupuri de zeci de persoane din sate precum Tomai, Cazaclia și altele pentru a protesta, mulți dintre ei pensionari. Sunt din categorii sociale defavorizate, sunt folosiți drept carne de tun pentru a străpunge liniile politicilor care asigurau liniștea în regiune”, a opinat Mihai Isac.

Potrivit lui Isac, acum zece ani, scene similare au fost în Donbas și Crimeea, Ucraina, unde anumite grupuri de persoane în vârstă coordonate de mai tineri angajați ai Serviciilor Federale de Informație rusești forțau autoritățile locale de a acționa cât mai dur pentru a justifica intervenția armatei ruse.

În Găgăuzia sunt oameni care reprezintă o opoziție a mașinii de propagandă a lui Șor și Guțul

Îngrijorător e că Găgăuzia devine un câmp de testare și astfel de tactici vor putea fi folosite și în alte regiuni ale Republicii Moldova, susține analistul de politică externă, care spune că această vânătoare de oficiali trebuie să înceteze.

„Pentru că se pun bețe în roate unei bune colaborări între autoritățile de la Chișinău și a autorităților locale care pot aduce beneficii locuitorilor din Găgăuzia. Ceea ce m-a bucurat a fost faptul că au participat primarii principalelor trei orașe din Găgăuzia, ceea ce arată că în interiorul Găgăuziei mai sunt oameni care reprezintă o opoziție a mașinii de propagandă a lui Șor și cu care Chișinăul poate conlucra. Guțul, prin aceste acuzații, nu face decât să dea apă la moară", a adăugat Mihai Isac.

Șefa statului s-a întâlnit cu reprezentanții autorităților locale din Autonomia Găgăuză

Amintim că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a fost ieri, 10 aprilie, la Comrat.

În cadrul vizitei de lucru de la Comrat, Președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu primarii și reprezentanții autorităților publice locale din cele mai mari orașe ale Autonomiei Găgăuze - Comrat, Ceadîr-Lunga și Vulcănești.

Șefa statului a specificat că dialogul cu aleșii locali este important pentru dezvoltarea regională. Președinta a precizat că din anul 2020, cu sprijinul Guvernului, doar prin Agenția de Dezvoltare Regională Găgăuzia, au fost realizate 4 proiecte în valoare de aproximativ 18 milioane de lei, iar alte 8 proiecte, în valoare de 87 de milioane de lei, sunt în desfășurare.

Totodată, în cadrul Programului „Satul European”, 19 localități au atras proiecte în valoare de peste 73 de milioane de lei.

Sursa foto: presedintia.md

Șefa statului a mai subliniat că împreună cu administrațiile locale pot fi modernizate satele și orașele din fiecare regiune pentru bunăstarea tuturor cetățenilor.

Tot ieri, Președinta a discutat și cu rectorul și profesorii Universității de Stat din Comrat și a participat la o lecție publică în care a vorbit despre calea europeană a Republicii Moldova.