Anania: "Daca Biserica mi-o va cere, voi accepta"

IPS Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, va candida la scaunul de Patriarh, daca Sfantul Sinod ii va cere acest lucru.

Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, IPS Bartolomeu Anania, a declarat, ieri, pentru „Evenimentul zilei” ca, daca majoritatea ierarhilor care compun Sfantul Sinod al Bisericii Orotodoxe Romane va cere sa candideze pentru scaunul de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, el se va supune.

„Niciodata nu am cerut ceva”

„Raman consecvent declaratiei mele publice ca nu voi candida pentru scaunul de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. In lumina neasteptatului fenomen  recent, prin care o parte din trupul Bisericii imi cere imperativ sa candidez, declar ca nu o voi face, dar ca raman consecvent pozitiei mele de o viata, in sensul ca niciodata nu am cerut ceva pentru mine, dar intotdeauna m-am supus Bisericii in ceea ce ea mi-a cerut.

In 1993, pe cand ma aflam retras la Manastirea Varatec in cel de-al unsprezecelea an de pensie si cand Biserica m-a chemat in scaunul de arhiepiscop al Clujului,  m-am supus. Daca acest fenomen se va repeta la 12 septembrie 2007 si Biserica, prin majoritatea reprezentantilor ei legiuiti, adica Sfantul Sinod si Colegiul Electoral Bisericesc, il va chema pe batranul ostean sub acelasi drapel, dar la o cota mai inalta si mai bantuita de furtuni, aceeasi constiinta a datoriei ma va obliga sa ma supun”, ne-a declarat IPS Bartolomeu.

CV

Fost detinut politic, carturar si calugar de 65 de ani

Mitropolitul Bartolomeu Anania s-a nascut in anul 1921 in localitatea Glavile Pitesteana, judetul Valcea. In perioada 1933-1941 a fost elevul Seminarului Central si a obtinut diploma de Bacalaureat la Liceul „Mihai Viteazul” din Bucuresti.

In anul 1948, IPS Bartolomeu a absolvit cursurile Academiei Teologice „Andreiana” din Sibiu. Viata religioasa a inceput-o insa in anul 1942, cand a fost tuns in monahism la Manastirea Antim din Bucuresti. A urcat treptele ierarhiei bisericesti foarte repede: in acelasi an a fost hirotonisit ierodiacon, 1943 - diacon la manastirile Polovragi si Baia de Aries, 1947 - staret la manastirea Toplita. In 1948 a fost numit intendentul Palatului Patriarhal din Bucuresti, iar in 1949, inspector peste invatamantul bisericesc.

In 1958 a fost arestat de regimul comunist si condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru uneltire impotriva ordinii socialiste, fiind acuzat de activitate legionara inainte de 23 august 1944. Dupa eliberarea din inchisoare, IPS Bartolomeu a indeplinit diferite functii la Arhiepiscopia Ortodoxa Romana din Statele Unite. Din anul 1993  a fost numit Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului, iar din anul 2006, mitropolit al nou-infiintatei Mitropolii a Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.

„Securitatea m-a impiedicat sa ma intorc in SUA, confiscandu-mi actele” Pe 8 septembrie 2006, „Evenimentul Zilei” a publicat in exclusivitate un fragment din memoriile IPS Bartolomeu Anania, care vor aparea la cinci ani dupa moartea sa. In acest fragment de memorii, Mitropolitul Bartolomeu a recunoscut ca sub influenta drogurilor(„scopolamina” - „serul adevarului”) a dat in iunie 1959 in arestul Securitatii din Ploiesti informatii Securitatii despre mai multi clerici si episcopi.

Ani de-a randul, Mitropolitul Bartolomeu a negat ferm ca a colaborat cu Securitatea, fiind de altfel si unul dintre singurii ierarhi care s-a aratat dispus ca dosarele de la CNSAS sa fie facute publice.

„Rezonanta a sinistrelor vremuri

Dupa 1990, Bartolomeu Anania a fost acuzat de generalul Ion Mihai Pacepa in memoriile sale, publicate la New York, in 1988, ca a fost agent al Directiei de Informatii Externe. El a declarat ca „nu stiu ce l-a facut pe celebrul autor sa interpoleze in cartea sa o asemenea inventie pe cat de grosolana pe atat de prosteasca.

Deocamdata nu-i pot atribui decat semnificatia unei diversiuni  - inabila, de altfel -, menita sa-i tina ascunsi pe adevaratii agenti.  Cand ma voi hotari sa-mi scriu memoriile, il voi invita pe domnul Ion Pacepa sa ma ajute la acest capitol; eventual, cu ajutorul tribunalului”.  De atunci, iata, au trecut atatia ani, si nici ca Pacepa a aparut, nici ca vreun document de arhiva l-ar fi confirmat.

Recent, Mitropolitul Bartolomeu a refuzat sa se prezinte la CNSAS. „Ca fost detinut politic, refuz sa cred ca „invitatia” CNSAS, care, practic, il  someaza pe un om cu numeroase raspunderi publice sa se prezinte de urgenta pentru „audiere” la data precisa si ora fixa, poarta in ea rezonanta sinistrelor  vremi cand puteam fi scos din celula oricand, ziua sau noaptea, si purtat prin bezna ochelarilor negri spre a fi audiat de catre anchetatorii Securitatii”, a replicat ierarhul. (Florian Bichir)

 

CAMPANIE

Afise anti-Daniel la Iasi Mai multe afise cu mesaje dure impotriva IPS Daniel au fost postate in noaptea de marti spre miercuri pe gardurile din jurul Catedralei Mitropolitane din Iasi, precum si pe vitrinele unor spatii comerciale din zona.  Mesajele, semnate de „Comunitatea Crestinilor Ortodocsi Practicanti”, enumera motivele pentru care IPS Daniel nu ar trebui ales in fruntea Bisericii Ortodoxe Romane.

Semnatarii protestului au postat pe partile laterale ale afisului fotografiile a 12 preoti, printre care cea a parintelui Galeriu, a parintelui Cleopa sau a parintelui Iustin.

In acelasi timp, „Crestinii Ortodocsi Practicanti” sustin ca viitorul Patriarh al Romaniei ar trebui sa fie unul „iubit si dorit de ortodocsi” si enumera numele inaltilor prelati IPS Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, PS Ioan, episcopul Covasnei si Harghitei, PS Pimen, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei, si PS Galaction, episcopul Alexandriei si Teleormanului.

Autori necunoscuti

„Sunt niste calomnii ordinare, o campanie murdara indreptata impotriva Bisericii Ortodoxe Romane. In niciun caz in spatele lor nu se afla un crestin ortodox practicant, pentru ca acesta nu i-ar denigra pe ierarhii Bisericii. In plus, au folosit si imaginile unor mari duhovnici, multi dintre ei morti, fara a avea acordul acestora”, a declarat preotul Constantin Sturzu, purtatorul de cuvant al MMB.

Autorii protestului raman deocamdata necunoscuti, reprezentantii Politiei spunand ca vor declansa o ancheta in acest caz doar in conditiile in care va fi depusa o plangere pentru calomnie. (Cezar Padurariu)