O analiză a "EveniÂmenÂtului zilei", realizată cu consultarea specialiştilor în marketing electoral Dan Andronic, Cozmin Guşă şi Bogdan Teodorescu, arată că pierderea guvernării, nesincronizarea cu Mihai Răzvan Ungureanu şi nemulţumirea socială sunt principalele motive pentru înfrângerea usturătoare a PDL.
Consultantul politic BogÂdan Teodorescu declară că în sondaje această cădere a devenit vizibilă cu vreo zece zile înainte de alegeri, dar că nu are legătură cu ceva ce PDL ar fi făcut în acel moment, fiind rezultanta tuturor factorilor de mai sus. Pierderea guvernării. Faptul că PDL a pierdut guvernarea a lăsat partidul fără unica sa armă şi fără un mesaj de campanie. Fără atuul prezenţei la guvernare, PDL s-a trezit în situaţia de a nu putea aduna capital din opoziţie, din cauza timpului scurt petrecut în această postură. Discursul de Opoziţie a fost utilizat tot de USL, care a invocat "moştenirea dezastruoasă".
În plus, pierderea guvernării a transmis publicului impresia că partidul nu este invincibil. Ca efect, o parte dintre alegători s-au raliat învingătorului, adică USL, efect denumit de sociologi "band wagon". Leadership-ul şi relaţia cu Ungureanu. Un alt avantaj insuficient valorificat a fost relaţia cu Mihai Răzvan Ungureanu. Erorile sunt de ambele părţi.
"Inabilitatea lui MRU de a gestiona relaţia cu partidul a îndepărtat o parte dintre pedelişti, ceea ce a contribuit la căderea guvernului condus de acesta", a declarat Dan Andronic. De cealaltă parte, rezervele manifestate public de PDL după celebrul discurs "Fiţi ungurenii mei" şi insuficienta alipire a lui Ungureanu de PDL în campania electorală au îndepărtat acei alegători care aşteptau o coagulare a dreptei. "Dacă Ungureanu dorea să dea oxigen celor de la PDL nu trebuia să se ducă la Consiliul Naţional şi să le plângă pe umăr, ci să le spună: aţi acţionat greşit, acum este rândul meu!", declară Guşă.
"Greşeala fundamentală a PDL a fost consumarea lui Traian Băsescu. În mai 2010, când s-au anunţat tăieri de salarii şi pensii şi Băsescu a fost purtătorul de mesaj, PDL a rămas fără singura locomotivă autentică pe care a avut-o", subliniază şi Bogdan Teodorescu problema de leadership a PDL. Lipsa unui mesaj coerent în campanie. Decizia de a nu avea o campanie coordonată de la centru şi ca fiecare filială să se gestioneze local a avut efecte negative. "USL a avut o campanie integrată, naţională, cu mesajul «Jos PDL». PDL n-a avut un asemenea mesaj, doar o campanie timidă pe ideea am făcut bine, ne laudă Europa", afirmă Bogdan Teodorescu. Şi Cozmin Guşă, fondatorul Geopol, critică "strategia perdantă, defetistă, de bal mascat" a democrat-liberalilor în campanie.
Nemulţumirea socială. Un alt aspect a fost neÂmulţuÂmirea socială provocată de efectele crizei economice şi, mai ales, "faptul că aceasta a fost extinsă în toate straturile societăţii, neexistând practic categorii sociale mulţumite de mersul lucrurilor", a spus Dan Andronic, explicând astfel prezenţa unui val de alegători peste media ultimilor 20 ani."În politică măsurile de austeritate se plătesc scump, iar oamenii nu vor fi niciodată fericiţi atunci când li se ia ceva", a conchis Andronic.
George Scripcaru: "S-a votat emoţional"
Primarul Braşovului, George Scripcaru (PDL) a câştigat al treilea mandat. El spune că victoria USL la nivel naţional "este firească, ei fiind în luna de miere a guvernării. E o chestiune emoţională". George Scripcaru se întreabă cum vor coopera consilierii USL din Braşov: "Vreau să văd că suntem toţi responsabili de acest oraş". El explică eşecul PDL nu prin măsurile de austeritate, ci prin faptul că acestea nu au fost explicate suficient populaţiei. "Mă aştept ca USL să mă şicaneze dar nu cred că un Guvern nu poate să-ţi dea resurse doar pentru că eşti într-un anumit partid", a conchis George Scripcaru.
Emil Boc: "Am câştigat Clujul şi intenţionez să rămân preşedinte PDL"
Liderul PDL, Emil Boc, a declarat aseară, în emisiunea "Sub semnul întrebării", de la B1 TV, că nu-şi va da demisia din fruntea partidului. "Dacă aş fi pierdut Primăria Clujului, primul gest ar fi fost demisia. Am câştigat şi intenţionez să rămân preşedintele PDL", a spus Boc. Pe de altă parte, după confirmarea victoriei sale în cursa pentru Primăria Clujului, Boc s-a referit strict la problemele locale şi i-a mulţumit lui Alin Tişe, preşedintele CJ învins în alegeri: "Îmi este foarte greu să vorbesc. Un ochi râde, altul plânge. Viaţa publică nu se sfârşeşte odată cu alegerile". Află AICI cum s-a votat la ALEGERILE LOCALE 2012 Citiţi şi:
- ALEGERI LOCALE 2012. O victorie ca în 1990
- Liviu Dragnea: Lista judeţelor şi a primăriilor reşedinţă de judeţ câştigate de USL
- Iliescu: Nu aşteptam chiar acest scor!
- Ion Cristoiu: "Cauza eşecului PDL a fost pierderea poftei de luptă"
- Iliescu sare în sus de fericire după alegeri: "Sunt plăcut surprins"
- Traian Băsescu: "Ferească Dumnezeu de mai rău!"
- Ponta: Pe Băsescu nu îl va feri Dumnezeu, pentru că îşi va încheia mandatul
- Boc a câştigat primăria Clujului
- Monica Macovei: "Clujenii ne-au demonstrat că onestitatea în politică poate învinge"